Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 noiembrie 2015
  • Împușcături la granița României
  • Jihadiștii, responsabili pentru avionul prăbușit în Egipt

 

Împușcături la granița României

Doi moldoveni cu legături islamice au fost prinși la frontiera dintre România și Republica Moldova, după ce au încercat să treacă înot granița, în mod fraudulos.

Tinerii în vârstă de 19 și 26 de ani voiau să ajungă în Franța, iar autoritățile verifică acum ce puneau la cale cei doi moldoveni în spațiul european, în condițiile în care polițiștii de frontieră au stabilit că cei doi aveau legături islamice, transmite B1 TV.

Ambii au antecedente penale, iar unul dintre ei a fost condamnat la închisoare pentru omor. El s-a convertit la islam în perioada în care a fost încarcerat.

De asemenea, în urma perchezițiilor corporale, asupra lor s-au găsit mai multe obiecte islamice și cărți care propovăduiesc islamul.

Cei doi moldoveni s-au opus reținerii și au încercat să scape, însă autoritățile au tras mai multe focuri de avertisment și i-au imobilizat. Tinerii au fost reținuți și percheziționați, iar cercetările continuă în acest caz.

 

Jihadiștii, responsabili pentru avionul prăbușit în Egipt

Ramura egipteană a grupării jihadiste Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru prăbușirea avionului rus, în care au murit 224 de persoane, la 31 octombrie.

Bomba artizanală care a provocat prăbușirea avionului rusesc în Peninsula Sinai, în Egipt, la 31 octombrie, ar fi fost plasată la bordul aparatului de un angajat al aeroportului Sharm el-Sheikh. Potrivit presei ruse, citată de Sputnik, bomba ar fi fost plasată sub un scaun de la geam al aparatului Airbus A321.

Potrivit unor experți din aviație și FSB, o secțiune a avionului examinată de investigatori prezintă o gaură cu marginile întoarse dinspre interior înspre exterior, ceea ce ar demonstra că explozia a avut loc în interiorul avionului.

„Bomba ar fi explodat, după toate indiciile, în partea din spate a avionului, în apropiere de coadă. Drept rezultat, coada s-a desprins și restul avionului s-a dezintegrat, ceea ce a dus la moartea imediată a tuturor celor aflați în avion din cauza scăderii dramatice a presiunii aerului în interior”, a spus un expert.

Anchetatorii analizează și posibilitatea ca bomba să fi fost plasată în avion de către cei care au manipulat bagajele sau de către echipa de curățenie.

Șeful Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) a anunțat că țara sa oferă o recompensă de 50 milioane de dolari pentru prinderea celor vinovați de prăbușirea avionului A321, cu 224 de persoane la bord, în Egipt.

Aleksandr Bortnikov l-a informat, luni, pe Vladimir Putin că avionul plin cu turiști ruși a fost doborât de explozia unei bombe artizanale. Aceasta ar fi avut puterea unui kilogram de TNT.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a afirmat că cei vinovați de doborârea avionului rusesc în Egipt vor fi găsiți și pedepsiți.

Pentru a duce la îndeplinire această misiune, Putin a cerut ajutor de la celelalte țări. „Cer Ministerului de Externe să facă apel la toți partenerii noștri. În aceste eforturi, inclusiv de găsire și pedepsire a criminalilor, contăm pe toți prietenii”, a spus acesta, subliniind că Rusia va acționa în strictă conformitate cu articolul 51 al Chartei ONU privind dreptul țărilor la auto-apărare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!