Flash fara frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 iunie 2014

Întâlnire Obama – Băsescu

Președintele american Barack Obama s-a întâlnit, marți, cu mai mulți lideri europeni, inclusiv cu Traian Băsescu. Statele Unite și Polonia au găzduit, marți după-amiază, o întâlnire cu aliații lor apropiați din Europa Centrală și de Est. La întâlnire au participat, în afară de Statele Unite și Polonia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România și Slovacia.

Barack Obama a avut miercuri o întrevedere cu președintele ales al Ucrainei, Petro Porosenko, după care a plecat în Belgia, unde a participat la Summit-ul G7, la Bruxelles. Summit-ul G7 are loc după excluderea Rusiei din G8 și anularea reuniunii de la Soci, măsuri luate în urma intervenției Moscovei în Ucraina.

Liderul american a ajuns joi și la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele Francois Hollande, chiar în aceeași zi în care șeful de stat francez l-a primit și pe omologul său rus, Vladimir Putin.

 

Consiliu NATO-Rusia

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a anunțat, vineri, că în contextul în care „există semne” că Rusia își retrage trupele de la granița cu Ucraina, vor avea loc și primele convorbiri cu Moscova de la disputata anexare a Crimeii. Consiliul NATO-Rusia s-a întrunit luni, 2 iunie, la Bruxelles, a anunțat el, conform Expatica. „Am văzut câteva semne ale începerii retragerii Rusiei”, a spus Rasmussen, aflat într-o vizită la Vilnius. Potrivit acestuia, circa două treimi din trupe s-au retras. Întâlnirea dintre oficialii din cele 28 de state membre NATO și Rusia e prima din martie, când Rusia a anexat Crimeea. Rasmussen a cerut în continuare Rusiei să nu mai sprijine grupările pro-ruse și să „sigileze” granițele, astfel încât arme și luptători să nu mai treacă în Ucraina.

 

Sarkozy s-a întâlnit cu Vladimir Putin

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a declarat că a avut o întâlnire privată cu Vladimir Putin luni, fără să dezvăluie care a fost natura discuției. „Ne-am întâlnit, chiar am luat și masa împreună”, a spus Sarkozy la ieșirea de la un concert ținut la Moscova de soția sa, Carla Bruni, scrie Zeenews.india.com. Putin a avut puține întâlniri cu oficialii occidentali în ultima vreme din cauza crizei diplomatice stârnite de intervenția sa în Ucraina. Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, a confirmat întâlnirea, spunând că a avut loc la Soci, pe malul Mării Negre. Peskov a spus că întâlnirea a avut „o natură privată”, și Sarkozy, care nu mai este președinte din 2012, nu a dat detalii despre întâlnirea cu Putin. După întâlnire, Sarkozy a plecat la concertul soției sale din capitala rusă, care începuse de o oră, dar a fost aplaudat de mulțime când oamenii au realizat că Sarkozy se află în sală. Spectatorii au făcut ulterior fotografii și selfiuri cu fostul președinte, după concert.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!