FMI, avertisment pe Codul Fiscal: „România va șterge cu buretele toate progresele”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 august 2015

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat din nou în legătură cu efectele Codului Fiscal, precizând că ar anula toate progresele făcute de România în ultimii ani. Potrivit unei scrisori obținute de Adevărul, oficialii FMI susțin că dacă toate reducerile de taxe vor intra în vigoare, deficitul bugetar va crește până la cel puțin 3% din PIB.

Reprezentanții Fondului atrag atenția că „pachetul fiscal propus este direcționat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului”. În aceste condiții, reanalizarea Codului Fiscal în Parlament reprezintă o șansă de a stabili prioritățile fiscale pe termen mediu, se mai arată în documentul citat.

„Pentru a menține sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului, precum și renunțarea la inițiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate și educație”, se arată în document. „România a făcut pași importanți în ultimii șapte ani pentru a-și îmbunătăți finanțele publice controversate. Suntem îngrijorați că, în forma sa actuală, acest Cod Fiscal ar periclita aceste realizări”, atrag atenția reprezentanții Fondului.

Potrivit Adevărul, FMI nu este împotriva relaxării fiscale, însă aceasta trebuie să fie sustenabilă. Instituția are și câteva soluții pentru a crea spațiul fiscal necesar unor reduceri prudente de impozite și taxe, printre care o mai bună colectare a impozitelor și taxelor, cheltuirea mai eficientă a banilor publici și deplasarea dinspre investițiile finanțate de la buget către proiectele finanțate din fonduri UE.

„În toate aceste trei domenii se înregistrează progrese, dar atunci când se calculează cifrele, ele nu sunt încă suficiente pentru a acoperi sumele considerabile pe care le impune finanțarea măsurilor din Codul Fiscal”, potrivit FMI.

Scrisoarea e semnată de Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI pentru România, și Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru țara noastră și Bulgaria.

Deputații și senatorii se vor reuni, la sfârșitul lunii august, într-o sesiune parlamentară extraordinară, pentru a discuta pe marginea Codului Fiscal, după ce acesta a fost trimis spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis, pe 17 iulie.

În timp ce reexaminarea Codului Fiscal ar urma să fie discutată în Senat pe 24 august și pe 25 și 26 august în Camera Deputaților, PNL propune implementarea măsurilor din Codul Fiscal în trepte. Copreședintele partidului Vasile Blaga a precizat că reducerea TVA ar putea fi aplicată în două etape, astfel încât taxa pe valoarea adăugată să fie redusă la 21% de la 1 ianuarie 2016 și la 19%, de la 1 iulie.

Teodorovici și lepădarea de UE

În replică la repetatele apeluri ale creditorilor internaționali legate de depășirea deficitului bugetar după aplicarea Codului Fiscal, ministrul de finanțe Eugen Teodorovici a făcut câteva declarații dure. El a menționat că nu se poate ține de promisiunea legată de deficitul bugetar pe 2016 – adică 1,2%, însă a insistat asupra faptului că va păstra indicele sub nivelul de 3%, cât este stipulat în Tratatul de la Maastricht. Mai mult, el a amintit că multe state UE au trecut peste acest nivel și că nu va sacrifica bunăstarea României de dragul unei cifre negociate în urmă cu mulți ani.

„Nu pot și nu vreau să fiu campion la austeritate. (…) Ca și principiu, vreau să spun un lucru foarte clar: dacă ar fi să aleg între o astfel de situație, adică de a depăși angajamente asumate în afara țării pentru binele acestei țări, am s-o fac cu orice risc. Niciodată n-am să pun mai presus angajamentele asumate în extern față de ceea ce înseamnă interes național. Niciodată. Cu orice risc”, a transmis atunci ministrul.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!