FMI: Economia britanică „duduie”, dar are o problemă…

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 10 iunie 2014

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut Băncii Angliei să pună în aplicare cât mai urgent măsuri graduale pentru a evita izbucnirea unei noi crize pe piața imobiliară, a informat BBC News în ediția online din 6 iunie. FMI a avertizat Marea Britanie asupra pericolului destabilizării economiei naționale datorită creșterii accelerate a prețului locuințelor în regat.

Raportul anual al fondului cu privire la starea economiei britanice precizează în același timp că situația economică a Regatului Unit se află într-un „puternic proces de consolidare” și că aceasta este „din ce în ce mai stabilă”. Creșterea economică ar putea fi de 2,9% în Marea Britanie pe parcursul anului 2014, au prognozat cei de la FMI.

Amenințarea crizei imobiliare

Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a cerut operatorilor de credite din Marea Britanie să limiteze acordarea de credite ipotecare (mortgage) persoanelor care nu pot plăti în avans un procent cât mai mare din suma împrumutată.

„Este adevărat că prețurile de pe piața imobiliară au crescut excesiv cu precădere în Londra, dar această stare de fapt se poate extinde la nivelul întregii țări. În final, există riscul declanșării unei noi crize a creditelor ipotecare”, a spus șefa FMI, citată în BBC News.

Ea a subliniat că este momentul ca guvernanții să pună în aplicare politici macroeconomice pentru a se proteja în fața riscurilor financiare generate de o eventuală criză imobiliară.

FMI își cere scuze

FMI „a greșit” față de Marea Britanie, în urmă cu un an, a recunoscut Christine Lagarde, directorul executiv al FMI. „Cu siguranță că starea de încredere generată ca urmare a politicilor economice aplicate deja de guvernanții de la Londra ne-a surprins pe mulți dintre noi”, a admis Lagarde, în cadrul emisiunii Andrew Marr Show difuzată duminică, 8 iunie, pe canalul BBC1 al televiziunii naționale britanice.

Poziția exprimată în acest an de specialiștii fondului este opusă aprecierilor formulate de aceștia în urmă cu un an, la adresa Regatului Unit. Atunci, Oliver Blanchard, economistul șef al FMI, a criticat în termeni duri politica de austeritate promovată de Londra și pusă în aplicare de ministrul de finanțe conservator George Osborne.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!