FMI, îngrijorat de Legea falimentului personal

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 30 ianuarie 2015

falimentul-personal1

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a exprimat îngrijorarea, într-o scrisoare transmisă ministrului finanţelor, Darius Vâlcov, în legătură cu Legea falimentului personal, precizând că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a discutat în ultima săptămână pe tema insolvenţei persoanei fizice, la întâlniri fiind prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate. Discuţiile au loc în contextul încercărilor de găsire a unor soluţii la problema românilor cu credite în franci, afectaţi de creşterea vertiginoasă a monedei elveţiene în ultima perioadă, când a atins niveluri record.

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.

„O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat, nu-şi va atinge obiectivele”, se arată în scrisoare, potrivit Mediafax.

În document se precizează că o astfel de lege va avea „un impact negativ” asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită.

„Sfătuim autorităţile să adopte Legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare şi după consultarea părţilor (…) Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa altor ţări, în special a ţărilor din UE care au adoptat recent legi similare”, se mai arată în scrisoare.

 

Nemulţumiţi şi de convertirea creditelor

Totodată, FMI şi BM îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu actualele iniţiative legislative din Parlament privind convertirea împrumuturilor bancare în valute în moneda naţională la cursul de schimb de la momentul acordării împrumuturilor, apreciind că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa „întăririi stabilităţii sistemului financiar”.

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, şi Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale, au propus ca aceste chestiuni să fie discutate cu prilejul misiunii FMI şi BM la Bucureşti, care a început marţi. Scrisoarea a mai fost transmisă preşedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc, şi guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Premierul Victor Ponta a confirmat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut un studiu de impact privind Legea insolvenţei personale, adăugând că este convins că problema va fi discutată în Parlament.

 

Fără presiunea timpului

Reglementarea insolvenţei persoanei fizice trebuie făcută cu un studiu de impact, fără presiune de timp, pentru menţinerea disciplinei de plată şi „evitarea hazardului” în rândul debitorilor, au transmis, în Comisia juridică a Camerei, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Băncii Naţionale.

Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB, a avertizat că impactul unei reglementări privind insolvenţa persoanei fizice, fără a ţine cont de opinia comunităţii bancare, va afecta indicatorii de prudenţă bancară.

 

Peste 800.000 de debitori vizaţi

Pe de altă parte, peste 800.000 de persoane sunt în situaţia de debitori neperformanţi şi ar putea beneficia de Legea insolvenţei persoanei fizice, a declarat, în cadrul aceleiaşi Comisii juridice, Gheorghe Piperea, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă. El a spus că o lege a insolvenţei persoanei fizice ar rezolva doar parţial problema celor care au contractat credite în franci elveţieni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!