Focar de pestă porcină la granița cu România

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 mai 2016

Ucraina a notificat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor despre apariția unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României și al Republicii Moldova, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

ANSVSA precizează că a informat direcțiile sanitare veterinare din județele aflate la granița de nord-est a României despre închiderea târgurilor și expozițiilor de porci pe perioadă nelimitată, fiind dispusă și intensificarea verificărilor la frontieră, scrie News.ro.

ANSVSA a mai transmis că a informat despre această situație factorii de decizie de la nivel guvernamental și prefecturile din județele aflate la granița de nord-est a României, pentru convocarea centrelor locale de combatere a bolilor și „analiza resurselor materiale și de personal necesare unei eventuale intervenții”.

„Toate structurile teritoriale au fost notificate despre activitățile pe care trebuie să le desfășoare în perioada următoare, în vederea aplicării măsurilor de profilaxie nespecifică”, mai a subliniat ANSVSA.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a proteja animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!