Focare de infecții în spitale

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 martie 2014

bebelusi1

Şapte noi cazuri de infecţii intra-spitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi au fost înregistrate la Maternitatea Rădăuţi, în judeţul Suceava. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) spune că au fost preluate probe microbiologice de la personalul unităţii sanitare. Managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, a declarat că în Maternitatea Rădăuţi va fi făcută o nouă dezinfecţie.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat pentru Mediafax că, începând cu 30 ianuarie, la Maternitatea Rădăuţi au început să aparănoi cazuri de infecţii intra-spitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi. Zorescu a precizat că primii bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu au prezentat o formă uşoară a bolii, respectiv afecţiuni cutanate, nou-născuţii fiind trataţi la Maternitatea Rădăuţi.

Ulterior însă, au apărut cazuri cu forme mai grave de îmbolnăvire, respectiv abcese cu diferite localizări, asemănătoare celor întâlnite şi anul trecut, care au necesitat internarea în secţia de Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, pentru tratament şi intervenţii chirurgicale.

„Pe noi ne îngrijorează aceste cazuri grave, respectiv pacienţii cu abcese, ceea ce demonstrează că nu stăpânim sursa de infecţie despre care noi presupunem că există în rândul personalului”, a afirmat Zorescu.

Ea a adăugat că toate infecţiile nosocomiale înregistrate la Maternitatea Rădăuţi au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, arătând că noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului de infecţie înregistrat la sfârşitul anului trecut. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, declara, la sfârşitul lui 2013, că au fost depistate în focar 19 cazuri de infecţie, iar la 14 a fost necesară spitalizarea. El menţiona că, în urma analizelor efectuate, din totalul celor 45 de angajaţi ai Maternităţii Rădăuţi, 22 de persoane au fost depistate ca fiind purtătoare de stafilococ auriu. 

Gândaci şi neglijenţă

Rudele unor pacienţi internaţi la Spitalul de Urgenţă Constanţa au realizat o înregistrare cu camera ascunsă în care se arată că bolnavii nu sunt îngrijiţi corespunzător, iar în saloane sunt gândaci, apoi au sesizat Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, care a început verificări în acest caz.

„Filmarea a fost făcută de însoţitorii pacienţilor, care ne-au sesizat şi pe noi. Filmarea este realizată în urmă cu aproximativ o săptămână – zece zile. În prezent, suntem în cercetări la Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor şi în cel mult zece zile vom încheia un raport pe care-l vom aduce la cunoştinţa conducerii spitalului. Deocamdată, nu am luat legătura cu conducerea spitalului. Nemulţumiri sunt foarte multe, mai ales la Neurologie, acolo unde a fost făcut şi filmuleţul. Sunt sesizări legate de condiţiile spitaliceşti, condiţii precare de tratament, lipsa medicamentelor. Mai mult voi putea prezenta după ce închidem raportul şi tragem concluziile”, a declarat săptămâna trecută, pentru Mediafax, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor – filiala Constanţa, Maria Constandache.

În filmuleţul respectiv, rudele unui bolnav aflat în comă de mai multe luni acuză că acesta are răni netratate, iar în secţia unde pacientul este internat se pot observa gândaci.

Pe de altă parte, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Mihnea Avram, a declarat pentru Mediafax că nu ştie unde au fost filmate imaginile respective, însă în niciun caz în secţia unde este internat acel de pacient. El a precizat că bolnavul este în stare vegetativă de peste opt luni şi că a ajuns în această situaţie în urma unui stop cardio-respirator.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!