Fond de investiții pentru românii din diaspora

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Diaspora în lume pe data 26 februarie 2016

investitii

Ministerul Economiei pregătește un fond de investiții pentru românii din diaspora care vor să își deschidă o afacere în România. La fiecare leu investit, cei care lucrează în străinătate primesc un leu de la statul român, informează stirileprotv.ro. Sumele ar putea ajunge până la 50.000 de lei și banii ar fi nerambursabili.

Granturile se vor aloca doar pentru cei care au firme și vin cu acte justificative pentru cheltuielile efectuate, informează surse guvernamentale, citate de PRO TV.

„Există câteva modele de succes. De exemplu, un leu pus de investitorul privat, un leu pus de investitorul de stat. Ideea este crearea unui fond pentru investitorii din diaspora, de a contribui cu fonduri la proiectele pe care românii din diaspora vor să le facă”, a declarat, recent, vicepremierul Costin Borc.

Pe de altă parte, cei aproape 50.000 de studenți români aflați la studii în străinătate se pot înscrie, din această vară, să facă practică în consulatele și ambasadele României din lume.

—————————————

„Va fi probabil inițial o perioadă de trei luni, în timpul verii, dar eu o văd ca și un lucru constant. Pentru că sunt studenți în anii mai mari care au doar câteva ore pe săptămână și care pot să-și permită să lucreze. Avantaj pentru ambele părți. Noi beneficiem de niște oameni care vin cu dinamism și idei mult mai bune, iar dumnealor își pot completa cerințele pe care le au pentru a-și găsi un job mai departe.”

Costin Borc

—————————————

 Anunțurile vor fi postate pe site-ul dedicat programelor de practică: intership.gov.ro. Dacă modelul aplicat deja în țară va fi extins și pentru ambasade, atunci studenții vor primi și bani pentru lunile lucrate. În plus, o parte dintre studenți ar putea fi tentați să lucreze în administrație, unde guvernul caută oameni tineri și cu idei.

 

Corupția și birocrația, principalele obstacole

Totuși, românii din străinătate sunt reticenți în privința programului pregătit de guvern, corupția și birocrația speriindu-i cel mai mult, potrivit stiri.tvr.ro.

Carmen muncește de 16 ani în Spania. De aproape doi ani are propria afacere: un magazin alimentar în care a investit bani și multă muncă. Nu este convinsă că ar putea să își investească banii în România, așa cum ar vrea Executivul de la București.

„Statul spaniol ajută foarte mult, ne ajută foarte mult mai ales pe noi emigranții, nu face diferența între spanioli și români. Cu 10.000 de euro în România nu poți să deschizi nimic”, spune Carmen, româncă stabilită în Spania, potrivit sursei citate.

Însă sunt și alte motive care îi țin, însă, pe români departe de țară. „Principalele proteste pe care le-am auzit în rândul românilor se referă și la corupția care există în România”, spune Ciprian Roman, român stabilit în Spania.

—————————————

„S-a mers acasă cu un ban strâns de aici, s-a stat puțin, două luni, iar acum sunt din nou în Spania pentru că și-au cheltuit banii.”

Carmen, româncă stabilită în Spania

—————————————

În Italia sunt 66.000 de firme românești, iar statul italian, la fel ca și cel spaniol, îi încurajează să facă afaceri.

„Dacă în Italia, între 2013 până astăzi, din cauza crizei au fost închise aproape 300.000 de firme, tot în acești ani, comunitatea românilor din Italia a înființat încă 10.000 de noi firme”, a declarat Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, citat de Știrile TVR.

—————————————

„Ei fac foarte bine diferența între birocrația din țările respective și au constatat câtă diferență este între birocrația din Marea Britanie, de exemplu, și birocrația din România. Și atunci, evident, că această diferență de abordare, care înseamnă timp, bani, nervi, descurajează antreprenorii români.”

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România

—————————————

Ministerul Economiei vrea să împrumute modelul altor țări, însă banii ar urma să vină din alte surse de finanțare și nu neapărat din bugetul statului. Dacă acest fond de investiții ar deveni funcțional, românii din diaspora vor trebui să vină cu documente justificative prin care să arate câți bani au investit.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

O parere la “Fond de investiții pentru românii din diaspora”

  1. CRISTEA LAURENTIU Spune:

    Am firma de transport am investit circa 15000euro am fost 2angajati acum unul pentruca sa redus transportul in echipa vreau sa ma repatriez care este posibilitatea pentru a cumpara un alt cap tractor si atunci pot avea 3 sau 4angajati

Spune-ti si tu parerea!