Fost comandant NATO: „Urmează probleme în Moldova”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 21 aprilie 2014

Westley Clark, fostul comandat suprem al forțelor aliate NATO, susține că evenimentele din ultimele zile din regiunile estice ale Ucrainei nu sunt întâmplătoare, ci fac parte dintr-un plan al lui Vladimir Putin de invadare a țării.

„Știm că aceste acțiuni din Ucraina nu sunt spontane, ci sunt plănuite de liderii ruși, iar asta necesită un puternic sprijin politic pentru Ucraina”, a declarat generalul în rezervă pentru Adevărul.

„Este un atac al rușilor. În anumite cazuri, e vorba chiar de forțele speciale rusești, care au intervenit”, a punctat acesta, adăugând că oficialii de la Kiev au dreptul să ia toate măsurile care se impun pentru a stabiliza situația în regiune.

El a avertizat că toate aceste evenimente fac parte dintr-un plan de invadare al președintelui rus și că anexarea Crimeii a reprezentat doar prima etapă.

„A doua parte va consta în provocări din partea rușilor, care trebuie să fie urmate de reacții ferme din partea liderilor ucraineni. În a doua parte a operațiunii, ne așteptăm să vedem probleme în Moldova și Transnistria”, a subliniat fostul comandant al NATO. El a precizat că statele membre NATO trebuie să intervină, în condițiile în care situația din Ucraina se răsfrânge și asupra României: „Afectează climatul de securitate, creează incertitudine politică și e riscantă pentru economie.”

Declarațiile generalului vin la scurt timp după ce „operațiuni antitero de mare amploare” au avut loc în estul Ucrainei pentru a contracara planurile militanților pro-ruși. Două persoane au murit și zeci au fost rănite în urma ciocnirilor de duminică din estul Ucrainei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!