Foștii miniștri de externe ai României, consultări la MAE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 mai 2015

După o pauză de cinci ani, Ministerul român de Externe a organizat, vineri, Consiliul Consultativ al MAE, la inițiativa șefului diplomației române, Bogdan Aurescu. Potrivit unui comunicat MAE remis redacției Ziare.com, reuniunea Consiliului Consultativ al Ministerului Afacerilor Externe are ca temă prioritățile de politică externă ale României în raport cu vecinătatea estică.

După cinci ani de la ultima reuniune a sa, Bogdan Aurescu a avut inițiativa reluării lucrărilor Consiliului Consultativ, din care fac parte foștii miniștri de externe ai României, „în vederea utilizării acestui format valoros de dialog pentru consolidarea și dezvoltarea expertizei și reflecției strategice asupra temelor de actualitate de politică externă”.

Printre subiectele discutate la această sesiune a Consiliului Consultativ se numără abordarea în plan european și implicațiile pentru România ale revizuirii Politicii Europene de Vecinătate și perspectivele Parteneriatului Estic, examinarea situației din vecinătatea estică, cu accent asupra crizei din Ucraina și efectelor sale în plan regional și internațional, continuarea susținerii ferme a aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Un alt subiect de discuții se referea la implicațiile contextului regional asupra situației minorităților române din statele vecine, cu evidențierea și a altor teme de interes în legătură cu relațiile bilaterale cu aceste state.

 

Discuții despre Statul Islamic

Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o întrevedere bilaterală cu omologul său palestinian, Riad al-Malki, cu care a abordat mai multe teme, printre care s-a numărat și Statul Islamic. Cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale, cu accent pe dialogul politic și implementarea proiectelor de cooperare convenite cu ocazia celei de-a doua sesiuni a Comitetului interguvernamental româno-palestinian, desfășurată în februarie 2014, arată un comunicat al MAE, remis Ziare.com.

Aurescu a subliniat că România va continua să acorde Palestinei asistență pentru dezvoltare și în 2015 și l-a invitat pe Riad al-Malki la București, invitație acceptată de acesta. De asemenea, cei doi oficiali au convenit organizarea în următoarele luni a unei noi reuniuni a Comitetului interguvernamental româno-palestinian.

Interlocutorii au avut și un schimb de vederi asupra problematicii regionale aflate pe agenda comunității internaționale, în special asupra conflictului israeliano-palestinian și a perspectivelor procesului de pace, dar și a situației din Siria în contextul acțiunilor grupării teroriste auto-intitulate Statul Islamic. În acest cadru, șeful diplomației române a exprimat îngrijorare pentru situația refugiaților palestinieni din tabăra de la Yarmouk, din Siria, omologul palestinian prezentând situația de pe teren. Discuția a avut loc la Barcelona, în contextul reuniunii ministeriale a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!