Foștii orfani ai lui Ceaușescu cer investigarea abuzurilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 1 mai 2015

orfelinat_1

Adulții care și-au petrecut copilăria în orfelinatele comuniste s-au reunit într-o asociație și cer înființarea unei comisii parlamentare sau prezidențiale care să investigheze, la fel ca în cazul deținuților și torționarilor, abuzurile la care au fost supuși în casele de copii.

Respectivii adulți s-au reunit în Asociația Adulților din Casele de Copii – Federeii. Victimele își propun astfel să creeze o rețea a celor care au copilărit în fostele orfelinate, să devină parteneri ai autorităților care fac politici privind protecția copilului și să încurajeze constituirea unei comisii parlamentare sau prezidențiale care să investigheze abuzurile la care au fost supuși copiii instituționalizați în perioada comunistă.

Numele asociației, „Federeii”, reprezintă de fapt numele de batjocură care li se dădea copiilor atunci când ajungeau în orfelinate, potrivit Mediafax.

 

O traumă în societate

Mirela Oprea, secretar general ChildPact și membru de onoare al Asociației Federeii, a declarat, marți, la lansarea asociației, că o astfel de structură era necesară din mai multe motive, unul fiind faptul că încă există o traumă în societate.

„Investigăm situația foștilor deținuți și a torționarilor, dar nu am început să vorbim despre cei care au bătut copiii în orfelinate și nici nu i-am căutat pe cei pe care i-am ajutat să fie ce sunt astăzi”, a afirmat Mirela Oprea, citată de Mediafax.

Ea a mai spus că un alt motiv pentru care era nevoie de apariția unei astfel de organizații este faptul că societatea civilă din România s-a maturizat, dar și faptul că generația de copii care a trăit în orfelinate în perioada comunistă a ajuns la maturitate și ar trebui să fie în mod obligatoriu partenerul celor care vor să facă ceva în protecția copilului.

„Nu știm câți adulți de astăzi au această experiență din copilărie. Știm că sunt mulți, dar ei nu au voce în societate”, a arătat Mirela Oprea.

 

Prizonieri ai trecutului

Președintele asociației, Daniel Rucăreanu, a explicat că ideea acestui proiect i-a venit încă din 2013, când a început să caute oameni care au trecut printr-o experiență similară cu a sa. Rucăreanu a spus că cei mai mulți dintre adulții instituționalizați în copilărie au rămas prizonieri ai timpului petrecut acolo.

Vicepreședintele asociației, actorul Costel Cașcaval, a subliniat, la rândul său, că România a vorbit destul de mult în ultima perioadă despre deținuții politici care erau maturi și știau în principiu de ce au ajuns în acea situație, dar nimeni nu vorbește despre copiii de 4-5 ani care nu știau unde intrau atunci când ajungeau în orfelinat și nici cum să se apere.

Actorul și-a amintit că, în perioada comunistă, toate cazurile de furt sau tâlhării pe care miliția din acea perioadă nu reușea să le rezolve erau puse pe seama copiilor instituționalizați care reușeau să fugă din casele de copii și erau prinși în alte județe, ulterior aceștia fiind scoși în careu cu cătușe la mâini și pedepsiți în fața celorlalți copii.

 

Muzeu al caselor de copii

Inițiatorii acestui proiect au spus că doresc să facă și un muzeu al caselor de copii din perioada comunistă, în care să prezinte fotografii, documente, dosare ale copiilor și orice reușesc să găsească din perioada respectivă. În primă fază, muzeul va fi virtual, „cazat pe site-ul asociației”, iar directorul executiv al Fundației SERA România, Bogdan Simion, una dintre cele mai vechi organizații active în domeniul protecției copilului, a precizat că va pune la dispoziția asociației Federeii toată arhiva foto și video care cuprinde mii de dovezi din perioada respectivă.

Membrii Asociației adulților din casele de copii spun că nici în acest moment nu se cunoaște cu exactitate numărul persoanelor care și-au petrecut copilăria sau o parte din ea în instituțiile de protecție a copilului.

„În ciuda investițiilor masive în reforma sistemului de protecție a copilului, niciun guvern post-comunist nu a realizat o cercetare în acest sens, dar se poate estima că acest număr este de ordinul a câtorva sute de mii. (…) În anul 1989, în România, existau circa 100.000 de copii în așa-zisele case de copii. Mulți dintre ei făceau parte dintre acești copii care trăiau în condiții atât de mizere, încât au făcut obiectul a sute de reportaje internaționale”, se arată într-un manifest al Federeilor.

 

Efecte devastatoare

Aceștia mai spun că efectele instituționalizării sunt devastatoare și pe termen lung, arătând că mulți dintre ei s-au confruntat cu situații umilitoare și cu discriminare în timpul și la finalul instituționalizării.

Reprezentanții organizației au precizat că poate deveni membru al Federeilor orice persoană care poate demonstra experiența instituționalizării chiar și pentru o singură zi. De asemenea, prietenii, familiile și alte persoane asociate Federeilor pot deveni membri observatori în asociație.

Aceștia au precizat că asociații similare mai există în Marea Britanie, Australia, Kenya, Statele Unite și au arătat că România poate deveni un model pentru regiunea în care se află, acesta putând fi urmat de țări precum Republica Moldova, Serbia, Albania, Armenia sau Georgia.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

25 pareri la “Foștii orfani ai lui Ceaușescu cer investigarea abuzurilor”

 1. Ciprian Spune:

  Despre Saniel Rucareanu (SGG / Federeii)

  Cine esti dumneata domnule Rucareanu Remus Daniel? Esti surprins ca alti oameni stiu cine esti sau doar indraznesc sa-si dea cu parerea? Hai sa-ti spun eu cine esti… Ce stiu de la familia Avram? Stiu ca tu copil fiind, fugeai de la casa de copii si mergeai si iti pierdeai vremea si mergeai mereu peste o familie inrudita cu familia Avram. Aici in scara unui bloc ai fost remarcat de familia Avram! Te cunosc de cand ai venit in Buftea pe la 14 ani si erai blond. Culmea pe vremea aia nu erai subnutrit, erai bine dezvoltat si nu o duceai deloc rau. Familiei Avram i s-a facut mila si a inceput sa te ia in vacante s.a.m.d Pe vremea aceea parintii mei aveau o relatie foarte buna de prietenie cu familia Avram si eu intram alaturi de parintii mei foarte des in casa in care tu locuiesti acum.Ne-am si jucat impreuna, am si vorbit… Stiu cum ti s-a insuflat dragostea pentru literatura, cum te duceai la domnul Dragan la biblioteca sa pe la 15/16 ani citeai deja Goethe… Deci pot spune ca te stiu, ca iti cunosc parcursul. Mai stiu certurile si scandalurile pe care le aveai cu doamna Avram dupa varsta de 20 de ani. Cunosc lucruri despre care dna. Avram s-a plans, pentru ca eram martor alaturi de parintii mei. Deci pot confirma inca doua persoane aceste lucruri. Cunosc si faptul ca familia Avram a primit propunerea unei familli de a le ceda casa contra ingrijirii si a unei sume de bani, propunere privita si primita bine de catre familia Avram. Cine s-a opus atunci? Tu dragule te-ai opus! Tu care atunci nu aveai nici un drept in acea familie si in acea casa si care la acea vreme nici nu stiu daca erai major. Tu atunci nu aveai nici un drept in acea casa, nu erai infiat, nu ii intretineai tu pe ei ci invers… Erai un amarat luat de pe strazi din mila. Un amarat smecher ce s-a lipit bine ca o lipitoare. Descrierea asta au dat-o rudele de sange al familiei Avram la inmormantarile celor doi. Deci erai privit prost si de familie, de adevarata familie a celor doi! Apo inainte sa ramai singur, ai facut in asa fel incat sa iti faca act sa-ti ramana tie casa. Deci ai obtinut ce ai vrut! De asta ai acum o casa in care locuiesti. Si cu toate astea nu te-ai omorat sa ii pomenesti pe cei doi, sa renunti la numele tau de bastard Rucareanu si sa treci pe Avram…. Daca faceai macar atat spuneam jos palaria!

  Sa-ti mai spun? Ca ai fost mereu cu miloaga pentru angajari si ai subliniat sau s-a subliniat faptul ca trebuiesti ajutat ca esti orfan si ai suferit mult. Ti-a cazut ca o manusa imaginea asta. Ca ti-ai ales ca nas de casatorie un om politic local provenit dintr-o familie buna dar un om sters si zero la capitolul politica, sa nu mai reamintesc de frustrarile sale urmate de izbucniri isterice. Deh, cu toate astea a reusit sa fie in functii cheie si inca e in carti. Sa revin, l-ai ales ca nas de casatorie, i-ai cerut ajutorul privind angajarea. Ai primit doua joburi de la el, apoi i-a dat job si sotiei tale intr-o institutie in care domnia sa a avut un post de conducere. Ti-a botezat si copiii, nu ca ar fi vrut el neaparat ci pentru ca tu ai cerut. Asa ai reusit in viata, fiind smecher si facand alegeri potrivite. In afara de astea ai negat educatia primita aici in Buftea si faptul ca dezvoltarea ta a fost posibila familiei Avram. Pentru asta esti vazut prost si esti blamat! Pentru ca ai afirmat in interviuri si in fata unor persoane ca tu te-ai format singur si ca tu ai ajuns unde ai ajuns doar pe spetele tale. Tu asa la prima vedere pari un baiat timid, cu mult bun simt dar tu in spatele aparentelor esti un om frustrat lipsit de trecut, de istoric, rautacios, invidios, barfitor, cu nasul pe sus si as ai facut-o sa fie si pe sotia ta, o fata provenita dintr-o familie simpla si care nu ar fi avut in veci motive sa fie asemeni tie. De abia mai saluta, pe unii nici nu ii mai saluta ca ea e deja cineva, e sotia lui Daniel Rucareanu functionar la Guvernul Romaniei. Pe fiul cel mare l-ati educat tot asa incat nu saluta oamenii in varsta, nici pe cei pe care ii cunoaste. Vi s-a atras atentia si ati spus ca e timid. Asta nu e o scuza. O sa spuneti ca sunt securist, turnator etc. Va asigur ca nu sunt mai turnator sau mai acoperit decat nashul vostru de botez Radu Titus Marinescu. Cititii cv-ul si veti intelege chiar daca acolo nu e totul scris! Si inca ceva o sa spui sau o sa spuneti ca de de mi-am pierdut timpul sa scriu aceste randuri. Am facut-o ca sa va arat cine sunteti, de unde proveniti si sa nu uitati asta. Daca vreti o viata noua, mutati-va undeva unde nu va cunoaste nimeni si unde puteti fi cum si cine vreti voi! O viata si mai buna va doresc dar nu uitati! Sunteti niste oameni de rahat!

 2. Filip Spune:

  Comentariul de mai sus nu are legatura cu articolul. Acest individ are o obsesie pentru domnul Rucareanu si pentru faptul ca s-a realizat mai bine ca el. Daca dansul considera ca este atat de bine la casa de copii, ii recomand cu mare caldura sa incerce orfelinatul ca experienta. Cine v-a oprit sa cititi Goethe la 14 ani? Va plictisea lectura? El stie cine este, tu stii cine esti? Iti zic eu: un nimeni.

 3. Andrei Spune:

  Domnule Filip, intr-adevar nu suntem Dumnezeu sau cine stie ce autoritate pentru a-l trage la raspundere pe domnul Rucareanu. Nu e problema noastra cum a inaintat prin viata subiectul articolului. Eu banui ca Ciprian a fost deranjat cu ceva de Daniel, e posibil ca acestia doi chiar sa se cunoasca! Eu nu detin informatii in amanunt cum le zice Ciprian, dar si eu stiu cate ceva, nu ca Daniel ar fi vreo personalitate a orasului Buftea, ci mai mult pentru povestea de viata. Pot confirma unele lucruri din cele spuse de Ciprian. Felul in care s-a cunoscut cu familia Avram, cum acestia l-au luat in vacante, cum l-au ingrijit. Cum Daniel a intrat la facultate etc. Mai stiu si cum a predat ca suplinitor la liceul de la gara si cum de acolo a fost dat afara cu tambalau pentru ca se incurcase cu o eleva. Nu stiu daca aceasta avea sau nu avea 18 ani impliniti. Cert este ca a zburat din post cu ceva valuri.

  Apoi, stiu ca a incercat sa se angajeze la liceul Energetic din Buftea. Ambele posturi de profesor suplinitor s-au facut prin aranjamente. Daca i se poate reprosa ceva, i se poate pune in carca doar ca atunci a ocupat locul unor oameni calificati. Adica a ocupat locul altuia cu adevarat merituos.
  Dupa asta, in postul de la Biblioteca si de la Guvern a ajuns prin Radu Titus Marinescu. Chiar acesta a recunoscut in fata unor oameni importanti ai orasului, asa ca vestea s-a dus din gura in gura. Sotia lui Daniel a ajuns la Ministerul Dezvoltarii tot prin Marinescu, acesta avand in acea vreme un post la acest minister. E dovada de nepotism dar nu e treaba noastra!!! Celor doi soti li se poate reprosa doar ca nu recunosc aceste lucruri. Dar e dreptul lor sa nege… Apoi Daniel si sotia mai sunt prost vazuti pentru ca nu au votat cu partidul din care Marinescu facea parte si nici nu l-au sprijinit in campanie. Cred ca asta e lucrul cel mai grav intamplat si mai imoral din toata povestea.

  Cred ca Ciprian a dorit sa faca publice aceste informatii fiind deranjat cu ceva. Eu nu cred ca e vorba de invidie, de realizari… E vorba ca s-a vrut justitiar si scarbit de multe chestii a luat hotararea sa faca asta.
  Si eu pot confirma ca Daniel nu e un inger! Asociatia Federeii a fost construita de World Vision Romania care i-a acordat mult sprijin. Eu stiu aceste lucruri si multe altele de la domnul Visinel Balan (alt orfan napastuit ca si Daniel) care mi-a confirmat aceste lucruri… Visinel a facut parte din asociatia Federeii de unde a fost dat afara de Rucareanu!

 4. Sergiu Spune:

  Buna ziua, as dori sa stiu cum ma pot angaja la Biblioteca?

 5. CRISTINA Spune:

  Tulai, un nimeni ros de invidie inventeaza si scrie despre Daniel. Acesta este deranjat de faptul ca Daniel este bine.

 6. Radu Conel Spune:

  Detaliati va rog: cine era fata de la liceu? Oare maica-ta?

 7. Nicolae Spune:

  @Sergiu, intrebarea ta e una lipsita de esenta si o da in bascalie. Era vorba de un job la Biblioteca Centrala Universitara, nu la o taraba oarecare…

  @Cristina tu chiar nu ai nimic mai inteligent de spus? De unde scoti ca sunt invidios si ca inventez si ca sunt deranjat ca Daniel este bine?
  Draga mea, cei din familia mea si implicit eu, nu am cerut nimic niciodata si nu am primit plocoane. A trebuit sa muncim cinstit ca sa ajungem unde am ajuns si crede-ma ca nivelul nostru este unul super ridicat. Pe ce sa fiu invidios? Ma bucur ca el e bine, totul e sa fie sincer cu povestea vietii lui.

  @Radu, tu chiar esti bou. Nu, nu era mama. Era vorba de o eleva cu care respectivul a avut o poveste si din pricina careia a fost zburat din postul de suplinitor pe care il avea la gara. Dna. Silvia Marinescu poate confirma… daca isi mai aduce aminte… Ca vad ca in ultima vreme toti sunt spalati pe creier si nu isi mai aduc aminte nimic!

  Sergiu, Cristina si Radu, ce treaba aveti voi? Pe voi va depaseste povestea spusa din fir a par de unul (in cazul de fata eu) ce stie cele spuse mai sus. Daca Daniel era curat, nu era nevoie sa il apere nimeni… nici sotia, nici cumnata, nici amicii sau prietenii. Trebuia sa se apere singur. Stiu ca a mai facut-o odata dar nici atunci nu a recunoscut. Ca am vazut ca a scris si Mirea, ala care are grija de cainii dati de primar… Stiti voi, baiatul lui sifonaru…. Hai sa ne oprim aici! Am reusit ceea ce am dorit si anume sa ii arat unele lucruri. Acum voi face o recapitulare si voi incheia poveste!

  Deci, ce ar fi fost Rucareanu Remus Daniel fara familia Avram? Familie pe care el o neaga in legatura cu dezvoltarea lui intelectuala, afirmanad ca s-a format si a ajuns unde a ajuns singur!

  Ce ar fi fost Rucareanu Remus Daniel fara familia Marinescu? Job de suplinitor primit la liceul Barbu Stirbei si la liceul Energetic, el ocupand locul unuia cu studii….

  Ce ar fi fost el fara joburile primite de la BCU si de la SGG?
  Ce ar fi fost Aurelia Rucareanu fara jobul primit de la Marinescu la Ministerul Dezvoltarii?
  Da, stiu… au primit joburile si au tras tare, au dovedit ca sunt buni pt respectivele posturi, altfel ar fi zburat si de acolo.
  Familia Marinescu a confirmat ca i-a ajutat pe cei doi sa intre si sa ramana in aceste posturi. Intre timp, Silvia si Radu Marinescu s-au indepartat de familia Rucareanu. Nu mai detaliez, ca s-a spus in alte locuri.
  Pe strada pe care locuiesc cei doi, familia Rucareanu este privita foarte prost deoarece se stie povestea lui Daniel. Nu mai detaliez. Daca pe strada lor, oamenii ce i-au cunoscut parintii (cuplul de batranei cum il numeste Rucareanu) cunosc amanunte… stiu eu de ce il numesc pe acesta o jigodie.
  Sotia lui Daniel nu are decat vina de a fi sotia acestuia si de a-l apara fara a avea temei, pentru ca ea nu cunoaste viata lui pana la momentul casatoriei lor. Si respectiva si ea acum e privita prost pentru ca si-a luat nasul la purtare, nu mai stie sa spuna BUNA ZIUA!

  Obiectivul meu a fost atins. Am dorit doar ca familia Rucareanu sa afle felul in care sunt priviti! Si sper ca de acum incolo sa fie mai umili si sa mai lase figurile si neadavarurile. Mai bine se abtin cand ii intreaba cineva daca asa e cum se aude… privitor la joburile primite sau la alte probleme.

  Si ca sa fiu acid pana la final, domnule Daniel si doamna Aura faceti ceva cu masina de spalat ca poate are o problema de aveti mereu hainele inecate si imbacsite. Dati mai multa atentie detaliilor ca oamenii vad si vorbesc. La fel si in cazul copiilor. Oare de vina o fi masina de spalat, apa de la Raja sau detergentul? Poate o fi detergentul, cumoparati unul mai bun. Si Daniel atentie la tinuta cand mergi pe drum, nu mai tarsai talpile in mers asa. E foarte urat si ciudat. Si sa nu uit… Cand mai iesi chiar si pana la Faraon Daniele, ai grija vara la pedicura si la pielea de pe calcaie. Ca eram la Faraon, mancam un croisant si am regurgitat cand ti-am vazut picioarele. Nu le mai expune in felul asta.

  Asta a fost tot!

 8. CRISTINA Spune:

  Am inteles cine e domnul Daniel Rucareanu. Dumneavoastra de unde aveti bani de va permiteti acest statut?

 9. Aurelia Spune:

  Domnule 3 in 1, ce detergent imi recomandati? Masina de spalat e d-aia scumpa, noua, cu multe programe. Eu nu salut toti prostii si nesimtitii pe strada, mai ales pe cei care imi denigreaza familia. Am recunoscut stilul de la acel comentariu mai vechi. Apropos de mutat, renovam apartamentul si ne mutam, scapam de naveta. Am primit posturi si mai bune, secretar de stat si o surpriza.

 10. Lorena Spune:

  Traiasca Radu Titus Marinescu, altfel nu mai deschideai gura sa te dai in spectacol! A saluta tine de educatie dar ce sa-i faci? Pe aia nu a putut sa ti-o dea Marinescu! Omul a zis ca asta-i tot si ca ajunge. Daca ii mai raspunzi va continua. Chiar vrei asta? Iti place circul? Pana si eu care nu va cunosc personal, stiu despre unele lucruri scrise aici. Buftea e un oras mic!!! Tot ce ati facut si statutul la care ati ajuns, cu toate ca nu sunteti decat niste functionari publici parliti, i de datoreaza lui Marinescu. Rusine pomanagiilor!

 11. Aurelia Spune:

  Am aflat cateva lucruri pentru dosar. Se poate afla IP-ul calculatorului. Multumesc!

 12. Lorena Spune:

  Era la mintea cocosului… A trebuit mult sa te gandesti? Dar cui ii multumesti?
  Imi vine sa rad… Ce deranjata esti de un text ce nu jigneste, ci doar spune adevarul. Mie mi-ar fi rusine in locul tau. Sotul nu ti-a zis sa nu mai raspunzi? Vai de curul nostru.

 13. Aurelia Spune:

  De ce nu ai curaj sa iti dai numele adevarat? E usor sa te iei de oameni nevinovati si sa stai ascuns. Esti un las frustrat fara ocupatie daca stai sa scrii asemenea texte inventate.

 14. Aurelia Spune:

  Sa-ti aduc o farfurie cu pomana?

 15. Un concetatean Spune:

  Adevăruri despre trecut: „Dragă mamă” – dramele din casele de copii comuniste (@TVR1)

  https://www.youtube.com/watch?v=HWtksC8QDw4&feature=share

  In special prin aparitia controversatei doamne profesor universitar Lavinia Betea, materialul pierde mult din calitate si din credibilitate.Doamna profesor aparand in ultimii ani ca un expert al perioadei comuniste si mintind, inflorind mult sau inventand lucruri, fapte, intamplari…
  Daniel nu a stat multi ani in orfelinat si a suferit mai putin in comparatie cu copiii adusi din primii ani de viata.

  Doamna profesor universitar da de pamant cu comunismul care a ajutat-o sa invete carte. Tineti minte ca procentul celor cu studii superioare era unul foarte scazut, doamna fiind la prima generatie dintre cei din neamul sau, ce reuseau sa intre la o facultate. Comunismul a avut si partile lui bune! Daniel, tu tot la fel. Datorita intamplarii nefericite ca ai ajuns in orfelinat, viata ti-a deschis mai apoi noi drumuri. Ai ajuns sa fi crescut de o familie de intelectuali ce ti-au insuflat dragostea pentru invatare si datorita lor esti acum ceea omul de azi! Ca tot au aparut acuzele astea privitor la tine…

  Asteptam o emisiune sau un articol in care sa vorbesti despre cei ce te-au crescut si carora meriti sa le pomenesti numele zilnic. Despre faza cu joburile primite, daca nu ai recunoscut pana acum, nici ca vei mai recunoaste. Insa lumea stie…

 16. Aurelia Spune:

  Domnule „Concetatean”, chiar nu va este rusine sa tot inventati? Aveti o obsesie!

 17. Aurelia Spune:

  Domnule 3 in 1, dupa cum ati vazut, pe pagina de facebook a lui Daniel sunt pomeniti parintii Avram. Chiar nu aveti motive sa imprastiati minciuni in mediul on-line. Cat despre nasi, nasul dumneavoastra nu v-a spus ca lua spaga la serviciu?

 18. Tudor Spune:

  Buna ziua, domnule Ciprian. Eu il cunosc foarte bine pe Daniel si as dori sa discutam. 0720039001

 19. Aurelia Spune:

  Si nu ne-om intalni noi pe strada? Si iti voi bate obrazul pentru toate minciunile inventate. Am inteles cateva lucruri din textul tau raspandit in tot net-ul:
  1. In opinia ta, faptul de a sta la orfelinat 6 ani este nesemnificativ si nu se compara cu o viata traita la camin. Afla ca si daca stai 3 luni te marcheaza.
  2. Daca citesti Goethe la 15 ani este o nenorocire.
  3. Faptul ca daca nu vorbim despre familia Avram non-stop nu inseapna ca nu ii recunoastem meritele. Cred ca se rasucesc in mormant pentru ce calomnii ii aduci lui Daniel.
  4. Daca termini facultatea de Stiinte Politice la stat si la timp se trezeste neica nimeni sa constate ca nu ai studii. Sa nu mai spun de master sau doctorat.
  5. Daca pleci de la un post de profesor suplinitor (afla draga nimeni ca nu poti avea catedra daca termini Facultatea de Stiinte Politice) la SGG inseamna ca esti cu miloaga. Sa repet, dupa cum ti-am zis si la DOR, nu toti oamenii din Buftea sunt anjajati de RTM.
  6. Cum iti permiti sa vorbesti despre baiatul nostru? Dar despre nasii nostri?
  7. Pe noi ne-a cununat o familie, nu un partid.
  8. Mai sunt, dar nu meriti.
  9. Lumea e mica, am o banuiaia de data trecuta, dar ne vedem in instanta.
  10. Te-as injura dar vreau sa pastrez probe curate cu print screen pentru dosar.
  11. Ai o problema veche cu noi. Invidie, rautate prostie…o sa aflu.
  12. Ai mai sus nr. meu de tel daca ai curaj sa ma suni. Sa nu fie numar ascuns, ca nu raspund. Nu mi-e frica. Nu stii ce sefa am.
  13. Cum iti permiti sa pui declaratia mea de avere pe net?
  14. Sa dea dracu sa vad ca mai minti in vreun fel. Daniel e prea bun si nu merita asa ceva. Ii iau apararea pentru ca minti.

 20. S Spune:

  Ii cunosc pe cei doi si ceea ce afirmi sunt eculubratii!
  Ce rost are sa manjesti cu mizerie o familie intreaga? Am vazut ca nici copiii nu au scapat. Ce vina au acele suflete nevinovate? Sa te iei pana si de igiena personala a familiei? Chiar daca ar fi fost asa, asemenea chestiuni nu se dezbat. Tine de bunul simt care tie iti lipseste cu desavarsire, dar nici nu se pune problema! Te deranjeaza ca nu iti da buna ziua? Pai poate nu meriti domnule sau doamna, ca din anonimat poti fi orice.
  Te simti bine din anonimat, aruncand cu noroi in niste oameni discreti si cu bun simt? Cu ce te-au suparat in asa masura incat sa faci ceea ce faci? Ar trebui sa iti fie rusine. Stii care e vina lor? Ca ti-au raspuns pe unde ai aruncat cu noroi. Daca erau indiferenti, ieseau in castig! Incearca sa te pui in pielea lor. Cum te-ai simtii daca s-ar inversa rolurile? Ti-ar placea?
  Si mie mi s-a intamplat exact ce li s-a intamplat si lor, dar la mine a fost mult mai complex cu postari online, emailuri si sms-uri anonime! Am aflat ip-ul dementului, stiam dealtfel cine ar putea fi. Sper sa afle cine esti si sa iti ceara daune ca sa vezi cum e.

 21. S Spune:

  Scuze pentru greselile din text. Am scris comentariul la nervi. Sper sa fiu iertat. Am recitit si m-am jenat de greseli. Stiu ca Daniel e as la gramatica si scris.

 22. gogu Spune:

  Ha ha ha iti ceri scuze. Mor de ras. Da cune sunt ma aia? Parca ai vorbii de vreum erudit, de vreo minte extrairdinara. Nu stii cine sunt….

 23. Gogu Spune:

  Andrei Omnis Avram care ai facut liceul in Pipera

 24. Filip Spune:

  Ca regula generala, majoritatea oamenilor sunt idioti.
  Cand te confrunti cu un idiot, decat sa-l faci constient de prostia lui,
  mai bine il tratezi ca pe un copil tampit si prost! Asa ca nu mai incercati sa faceti educatie sau sa le aratati cum stau lucrurile unor oameni apartinand unui anumit segment (ca sa nu jignesc). Cei 7 ani de acasa nu ii mai recuperezi nici daca esti la sgg sau la mdrap!

 25. Filip Spune:

  Ca sa nu se faca vreo confuzie, e pentru prima data cand postez aici un comentariu. Stiu despre ce este vorba si sunt la curent. Ca sa nu creada cineva ca am aterizat aiurea in papusoi!

Spune-ti si tu parerea!