Fostul ministru de externe, Ştefan Andrei, a decedat

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 septembrie 2014

Ştefan Andrei, unul dintre cei mai mari demnitari ai lui Nicolae Ceauşescu, a murit, informează România TV. Acesta a fost ministru de externe în perioada regimului comunist. Ştefan Andrei a fost un apropiat al lui Nicolae Ceauşescu, dar a avut relaţii foarte proaste cu soţia acestuia. Ştefan Andrei a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu actriţa Violeta Andrei, cu care a fost căsătorit peste jumătate de secol. Ştefan Andrei a fost unul dintre cei mai importanţi politicieni comunişti. Diferit față de ceilalți colegi, cu o cultură generală vastă, a fost figura perfectă pentru Ministerul de Externe ceauşist. Nu a avut, însă, niciodată o relaţie bună cu Elena Ceauşescu.

„Ea mergea pe izolarea României, eu mergeam pe deschidere. A doua chestiune este că ea ştia că eu nu împărtăşeam problemele legate de cultul personalităţii cu Ceauşescu. A treia chestiune e că între noi era o antiteză, pentru că ea nu suporta căsătoria mea cu soţia mea, care era artistă”, spunea Ştefan Andrei.

A rămas fără funcţia de ministru de externe în 1985. L-a detronat Elena Ceauşescu pentru popularitatea sa în străinătate şi a fost numit apoi în funcţia de preşedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale.

Ştefan Andrei a trăit vreme de jumătate de veac alături de actriţa Violeta Andrei, cu care s-a căsătorit când erau amândoi foarte tineri. „M-a condus până acasă şi atunci m-a sărutat. Am acceptat să mă sărute. Şi atunci am început să ne plimbăm prin parc, intrând chiar în chioşcul în care m-a cerut de nevastă. Şi eu i-am spus: «Nu, eu nu mă mărit, eu vreau să-mi trăiesc viaţa.» «Ce înseamnă la tine să-ţi trăieşti viaţa?» «Eu vreau să dansez.» Zice: «Poţi să dansezi cu mine.» «Dar tu nu ştii să dansezi.» Şi el zice: «Dar o să învăţ.» «Bine, atunci ne căsătorim.» Şi aşa a fost o cerere în căsătorie uluitoare, caraghioasă”, a spus Violeta Andrei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!