Fotbalul românesc a intrat în pușcărie!

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 4 martie 2014

Sport_condamnati inchisoare

După mai multe amânări care păreau că nu se mai sfârșesc, Curtea de Apel București a dat marți, 4 martie 2014, verdictul în ceea ce poartă numele de „Dosarul Transferurilor”. Verdict care a produs un veritabil cutremur în fotbalul românesc, trimițându-i după gratii pe toți cei implicați în acest dosar.

Iată pedepsele stabilite de Curtea de Apel:

  • Cristi Borcea: 6 ani și 4 luni, cu executare;
  • Ioan Becali: 6 ani și 4 luni, cu executare;
  • Victor Becali: 4 ani și 8 luni, cu executare;
  • George Copos: 3 ani și 8 luni, cu executare;
  • Mihai Stoica: 3 ani și 6 luni, cu executare;
  • Gigi Nețoiu: 3 ani și 4 luni, cu executare;
  • Jean Pădureanu: 3 ani și 4 luni, cu executare;
  • Gheorghe Popescu: 3 ani și 1 lună, cu executare.

Sentința poate fi atacată prin recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție dar, până la pronunțarea recursului, cei condamnați azi vor începe să-și execute pedeapsa chiar din momentul pronunțării ei.

Pentru cei care sunt mai puțin familiarizați cu acest dosar, reamintim că în el au fost anchetate 12 tranzacții de jucători realizate în perioada 1999-2005. Conform procurorilor, aceste tranzacții au produs un prejudiciu de 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi din țară și 1,5 milioane de dolari în dauna statului.

38 de termene de judecată au fost necesare pentru ca Tribunalul București să-i achite pe toți cei opt oameni de fotbal implicați în dosar. După un alt an de judecată, Curtea de Apel a respins decizia Tribunalului București, condamnând absolut toate persoanele implicate, dar cu decizii cu suspendare pentru Gigi Nețoiu, Gheorghe Popescu și Jean Pădureanu. Decizia a fost contestată de inculpați la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a trimis dosarul înapoi la Curtea de Apel. După 67 de termene de judecată și cu un nou Cod Penal în vigoare, Curtea de Apel a decis azi pedepsele de mai sus.

Sentința afectează și alegerile pentru postura de președinte al Federației Române de Fotbal, care urmau să se desfășoare pe 5 martie. Gheorghe Popescu nu mai poate participa la ele, astfel că este posibil ca alegerile să fie considerate nestatutare și să fie reluate la o dată stabilită ulterior. În acest context, în fotbalul românesc a început deja să se vorbească despre posibila candidatură a lui Anghel Iordănescu la șefia FRF, candidatură care ar fi susținută de mai toți oamenii de fotbal rămași (încă) în libertate.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!