Fractura de penis. Cum apare și cum se tratează

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 6 noiembrie 2015

Fractura de penis apare atunci când organul copulator este supus unei traume în timp ce se află în stare de erecție. Trauma constă în ruperea „căptușelii” corpului cavernos din penis care se umple cu sânge în timpul erecției. Această leziune este adesea însoțită de un sunet ca de ruptură și de învinețirea penisului.

În aproximativ 30% dintre fracturile de penis, uretra este afectată și astfel sângele poate fi vizibil la urinare. O fractură de penis necesită îngrijire medicală de urgență, deoarece dacă este netratată, poate duce la deformarea penisului și la incapacitatea de a avea sau menține o erecție.

Fractura de penis este destul de rar întâlnită și deși numele de „fractură” este inexact, întrucât penisul nu are oase, sunetul produs în timpul traumei, durerea, umflarea și învinețirea imediată a zonei sunt manifestări întâlnite în cazul unor fracturi normale. Atunci când apare sânge la nivelul uretrei este semn că aceasta este afectată, caz care necesită intervenție chirurgicală.

Cauze

Fractura de penis apare atunci când penisul lovește, în timpul actului sexual, osul pubian sau perineul partenerei. Alte situații care pot provoca o fractură de penis: atunci când bărbatul se grăbește să se îmbrace deși penisul este încă în erecție sau atunci când, în timpul somnului, bărbatul se răsucește în pat având o erecție.

Uneori, și pozițiile sexuale duc la apariția fracturii, cea mai întâlnită fiind aceea în care partenera stă deasupra. Potrivit medicilor urologi, persoanele care au suferit o astfel de traumă trebuie să se prezinte imediat la medic. Astfel de fracturi nu se tratează cu gheață sau cu unguente.

Investigații

Adesea, în urma unei fracturi, penisul capătă forma literei „S”. În timpul controlului medical se va observa acumularea unui cheag de sânge la locul rupturii. Pentru a se vedea cât de gravă este leziunea, se poate face o cavernografie, o radiografie a sinusului cavernos. Cea mai bună opțiune de tratare a fracturilor de penis este chirurgia, studiile arătând că, în majoritatea cazurilor, după chirurgie pacienții au putut avea erecții normale.

După o fractură de penis, 90% dintre bărbați nu întâmpină nicio problemă în a întreține relații sexuale normale, însă 5% prezintă o ușoară curbare a penisului. Medicul va decide când vă puteți relua viața sexuală. Cu toate acestea, nu încercați la mai puțin de șase săptămâni de la traumă.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!