Frământări pe linia UK-UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 12 octombrie 2015

uk_ue referendum

Uniunea Europeană trebuie să facă tot posibilul pentru a evita ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, a declarat ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, apreciind că o astfel de situaţie ar fi un „dezastru“ pentru ambele părţi. De cealaltă parte, ministrul britanic de Externe ameninţă că Marea Britanie se va retrage din UE dacă nu va obţine reforme substanţiale.

Pentru a evita dezastrul, potrivit Mediafax, oficialul german spune că „va trebui poate să ajungem la unele amendamente limitate în cazul Tratatului de la Lisabona, pentru a oferi mai multă flexibilitate în negocieri, vom vedea. Dar, evident, negocierile nu merg niciodată într-un singur sens, întotdeauna sunt în ambele sensuri”.

—————————————

„Sper că vom putea convinge Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Dar nu cred că o vom putea convinge să intre în zona euro în anii următori, va dura mai mult.”

Wolfgang Schäuble

—————————————

În tabăra britanică ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a ţinut să sublinieze că poporul Marii Britanii va opta, prin referendum, să părăsească Uniunea Europeană dacă nu va obţine „reforme substanţiale şi ireversibile”, potrivit The Telegraph.

„Dacă nu vom obţine angajamentele de care avem nevoie din partea partenerilor europeni în aspecte precum ţinerea Marii Britanii în afara sistemului de integrare profundă, dacă nu vom putea obţine aceste angajamente, atunci, aşa cum a spus premierul, nu putem exclude nimic”, a declarat Hammond, în ceea ce pare a fi o schimbare de atitudine a Guvernului de la Londra.

—————————————

„Avem nevoie de reforme solide, substanţiale şi ireversibile la nivel european. Pentru că, dacă vom prezenta poporului britanic un set de reforme de o amploare mai mică, ne vom trezi cu un refuz.”

Philip Hammond

—————————————

Premierul Cameron a fost luat prin suprindere la ultimele sondaje care au arătat că, cel mai probabil şi datorită crizei refugiaţilor cu care se confruntă zona UE, electoratul este acum în majoritate, chiar şi plăpândă, în favoarea ieşirii Marii Britanii din structurile europene.

De amintit şi că, week-end-ul trecut, zeci de mii de oameni au manifestat la Glasgow împotriva lui David Cameron cu ocazia congresului Partidului Conservator, nefiind mulţumiţi de politica de austeritate practicată de guvernul acestora.

Între altele, Zac Goldsmith, un politician cu atitudini eurosceptice, este propunerea anunţată de Partidul Conservator pentru funcţia de primar al Londrei.

De asemenea, eurosceptici sunt şi reprezentanţii a câtorva companii britanice de anvergură, precum producătorul de zahăr Tate & Lyle, care se plâng de regularizarea excesivă a Uniunii Europene a industriilor în care aceştia operează.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!