Francez expulzat din România, în legătură cu Charlie Hebdo

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 aprilie 2015

Charlie Hebdo atac

Serviciul Român de Informații a depistat în România șapte străini radicalizați, ce au fost expulzați din țara noastră, fiind considerați periculoși. Din cei șapte, șase sunt francezi și lucrau la societăți ce aveau afaceri cu carne la Satu Mare. Potrivit Digi24, cei șase radicali de la Satu Mare ar fi avut legături și cu asasinii care au comis atacul terorist din ianuarie de la redacția revistei satirice franceze Charile Hebdo.

Unul dintre cei expulzați, în vârstă de 36 de ani, locuiește lângă Paris, la Soissons, oraș cu o comunitate de peste 3.000 de musulmani. El a declarat pentru Digi24 că a crezut că Poliția îi face o glumă proastă când i-a cerut să părăsească România, pentru că, susține el, nu a avut activități subversive. Bărbatul a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj și, din 2013, conduce o afacere în Satu Mare. Săptămâna trecută, Curtea de Apel București a decis să îi interzică să intre sau să stea în România timp de șapte ani.

„Am activități profesionale în domeniul cărnii, al puiului. Afaceri prospere. Plec lunea, revin vinerea în Franța. Fac asta de cinci ani, în fiecare săptămână. E foarte, foarte dificil, foarte dur, nu e o muncă ușoară, dar o fac pentru că trebuie să-mi păstrez munca în această perioadă de criză, care e peste tot, chiar și în Franța”, a declarat francezul.

Bărbatul este administratorul unei singure societăți, cu sediul în Satu Mare. Activitatea principală a companiei este procesarea cărnii de pasăre. Produsele halal, sacrificate conform preceptelor islamice, sunt destinate comunităților musulmane. Firma se află lângă alte societăți cu domeniu de activitate similar. Una dintre acestea are legături comerciale cu o întreprindere importantă din Franța, specializată în vânzarea produselor alimentare din carne de pasăre. La această societate lucrau ceilalți cinci cetățeni francezi care au fost declarați indezirabili pe perioade cuprinse între trei și șapte ani și expulzați în același dosar.

„Am fost foarte surprins. În toți acești ani, am avut mereu bune relații cu serviciile administrative, pentru că am legături cu serviciile administrative din România și cu oamenii, cu poporul. Totul s-a desfășurat foarte bine. N-am avut niciodată o problemă cu nimeni acolo”, a declarat francezul radicalizat pentru Digi24.

Acesta a postat pe contul său de Facebook, de-a lungul timpului, mai multe materiale religioase cu diferiți lideri ai comunităților musulmane. La poza profilului său apare inscripția de pe steagul grupării teroriste Statul Islamic, „Mohamed este mesagerul Domnului”.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul și ceilalți cinci lucrători de la Satu Mare sunt acuzați că „au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă”. Totul ar fi fost coordonat de către un lider musulman care i-ar fi îndoctrinat, prin prelegeri ținute la Satu Mare.

 

Sub lupa SRI, din 2013

Serviciul Român de Informații a monitorizat grupul din 2013. „Concret, membrii grupului, afiliați ideologiilor radicale promovate de organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda, au fost stabiliți în contact cu exponenți/susținători ai cauzei organizațiilor menționate și au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă/militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist”, se arată într-un comunicat al SRI.

La sfârșitul lunii martie, un oficial din Serviciul Român de Informații a admis că organizația are cunoștință despre câțiva foști rezidenți în România care au ajuns să lupte alături de gruparea extremistă Statul Islamic. În primele declarații publice pe marginea pericolului extremist pentru România, șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI a explicat că în România „sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care aderă dincolo de ideologie și încearcă să sprijine aceste organizații teroriste”.

Oficial, „nu avem niciun cetățean român confirmat că s-ar fi alăturat cauzei acestei organizații în teritorii cum ar fi Siria sau Irak”, dar „vă pot spune că există, punctual, astfel de intenții, de demersuri pe care SRI, împreună cu partenerii interni, au căutat și au reușit să îi descurajeze punctual pe acești adepți combatanți în demersurile lor de a se alătura acestei lupte”.

„Dacă vorbim despre cetățeni străini sau despre rezidenți pe teritoriul național, au fost identificate câteva cazuri, până în cinci situații, în care aceștia ulterior părăsirii teritoriului național au decis să se alăture acestei organizații”, a mai spus șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!