Franciza, o afacere la cheie

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 14 decembrie 2015

uk_franciza

Poate vă gândiţi de ceva vreme, după ani întregi de muncă în construcţii sau în alte domenii și ceva bani economisiţi, să porniţi o afacere. Dacă v-am citit gândurile, aţi luat vreodată în considerare ideea de franciză?

Aceasta reprezintă o metodă de a vă conduce întreprinderea după un plan stabilit de cel care deţine licenţa de franciză.

Trebuie remarcat că în Marea Britanie există peste 400 de afaceri diferite care funcţionează ca franciză, întinse pe mai multe categorii. De asemenea, există peste 25.000 de franchise outlets în Marea Britanie, veniturile combinate ale acestor afaceri fiind de peste 5 miliarde de lire. Cele mai întâlnite activităţi în care este întâlnită franciza sunt sectoarele de construcţie, vânzările cu amănuntul și furnizarea de servicii.

 

Ce obţineţi?

Atunci când deveniţi un contractant de franciză, cumpăraţi practic dreptul și obligaţiile de a conduce o mică afacere, folosindu-vă de o marcă înregistrată și operând sistemul pus la dispoziţie de deţinătorul licenţei. De asemenea, veţi obţine și un suport continuu, care include antrenament și pregătire de specialitate, promoţie naţională, servicii de administraţie, service și dezvoltarea sistemului existent.

Suma pe care o veţi plăti pentru toate acestea este calculată de obicei ca un procent proporţional al veniturilor. De aceea, trebuie să fiţi atenţi la cei care vă cer să plătiţi taxe ce nu au legătură cu succesul afacerii dumneavoastră.

Atunci când cumpăraţi o franciză, veţi beneficia de mai multe lucruri. Printre acestea pot fi numărate folosirea unui format de lucru care este deja utilizat și testat, cu șanse mici de a funcţiona greșit, de un brand care are deja un nume și o reputaţie, o rată de eșec mai mică în ceea ce privește afacerile independente, abilitatea de a vinde sau restabili afacerea ușor, de self-employment sau de tratamente mult mai favorabile din partea băncilor.

 

Obţineţi toate informaţiile

Înainte de a alege o anume franciză este bine să faceţi cercetări și să aflaţi unele lucruri. Printre lucrurile pe care vreţi să le știţi se află următoarele: trebuie să vă asiguraţi că titularul de licenţă este membru al British Franchise Association, ai cărei membri au un anume cod de conduită, iar rezultatele acestora pot fi ușor dovedite. De asemenea, contractele acestora ar trebui să fie verificate pentru a vă asigura că afacerea pe care o aveţi va fi tratată cum se cuvine și dacă este solvabilă. Contractul sau înţelegerea pe care o faceţi va trebui și ea să fie atent verificată și trebuie să ţineţi minte la acest capitol că înţelegerea nu poate fi semnată pe o perioadă mai mare de 20 de ani. Va trebui, de asemenea, să aflaţi dacă cel cu care colaboraţi a mai fost implicat în astfel de proiecte și, bineînţeles, să vedeţi cum au funcţionat acestea și să vedeţi dacă planul acestuia reflectă cu adevărat performanţele actuale.

 

Devenită obișnuinţă

Dacă doriţi să cercetaţi posibilitatea de a cumpăra o franciză, începeţi prin a căuta să vedeţi care este cea care s-ar potrivi cel mai bine pentru dumneavoastră. Apoi investiţi bani și timp într-un expert, beneficiind de sfaturile unui profesionist înainte de a lua o decizie finală. Pentru acest proces ar trebui să alocaţi cam șase luni.

Nu vă gândiţi că franciza este un drum rapid către câștiguri mari. Majoritatea celor care au făcut acest pas muncesc din greu și, deși statisticile spun că riscul este mai mic pentru aceștia, acesta continuă să existe.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!