Francul elvețian explodează

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 23 ianuarie 2015

Francul s-a apreciat, luni, 19 ianuarie, atingând astfel un nou maxim istoric. Banca Națională a României a afișat un curs oficial de 4,4716 lei/unitate, în creștere față de cotația de vineri, 16 ianuarie, care a fost de 4,4228 lei/unitate. A fost a treia ședință consecutivă de apreciere, după ce joi, 15 ianuarie, moneda elvețiană a avansat cu aproape 16%, în contextul în care banca centrală din Țara Cantoanelor a decis să renunțe la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro, scrie Ziare.com.

Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu peste 300 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, în urma aprecierii record a monedei elvețiene. Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor, potrivit Mediafax.

În context, premierul Victor Ponta a chemat la discuții atât reprezentanții partidelor politice, cât și specialiștii în legile economice, pentru a găsi soluții pentru românii cu credite în franci. El a precizat, însă, că nu poate garanta soluții punctuale pentru cei afectați de aprecierea bruscă a monedei elvețiene și că nu vrea să vândă iluzii sau să strângă capital politic prin declarații demagogice.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, „singura reglementare” care poate ajuta, în contextul creşterii francului elveţian. Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a precizat că va susţine demersul PNL, arătând că se bucură că formaţiunea liberală „vine cu o poziţie raţională”.

Comisia de Buget, Finanțe și Bănci din Parlament urma să se reunească pentru a discuta problema românilor cu credite în franci, afectați de creșterea vertigionoasă a monedei elvețiene, a anunțat prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul. Ministrul finanțelor, Darius Vâlcov, a enunțat, la 16 ianuarie, două soluții pentru românii cu împrumuturi în această monedă, anume creșterea pragului pentru reeșalonare (celebra „electorată”) sau programe proprii ale băncilor.

Pe de altă parte, liderul PMP Elena Udrea susține că soluția ar fi „o modificare legislativă care să presupună posibilitatea convertirii creditelor din valută în moneda națională cu o marjă de maximum 20% în plus sau în minus față de valoarea la care s-a acordat creditul”.

 

Băncile iau măsuri

Volksbank a anunțat, luni, 19 ianuarie, că va îngheța cursul la care va fi plătită rata la creditele în franci elvețieni la cotația înregistrată la finalul anului trecut, de 3,8035 lei/unitate. Măsura va fi valabilă trei luni, scrie Ziare.com. Cursul oferit de Volksbank România este cu 17,5% sub cursul anunțat de BNR luni, 19 ianuarie 2015, de 4,4716 lei/unitate.

Săptămâna trecută, OTP Bank a anunțat că, în urma unei analize care vizează istoricul clientului și condițiile actuale ale acestuia, va oferi o reducere temporară cu până la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în franci cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni.

Pe de altă parte, Raiffeisen Bank își invită clienții cu credite în franci să meargă în unitățile sale pentru a găsi o soluție împreună cu angajații băncii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!