Franța cere intervenția UE în Siria

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 octombrie 2015

Președintele francez Francois Hollande a cerut, într-un discurs ținut la Parlamentul European din Strasbourg, intervenția UE în războiul din Siria.

Uniunea Europeană trebuie să intervină în Siria, altfel există riscul declanșării unui „război total” în Orientul Mijlociu, a declarat președintele francez alături de cancelarul german Angela Merkel.

„Ce se întâmplă în Siria privește și Europa, ce se întâmplă acolo va afecta echilibrul întregii regiuni pentru o perioadă lungă. Dacă permitem aceste confruntări religioase între suniți și șiiți, ele se vor intensifica. Să nu credeți că noi vom fi la adăpost, va fi un război total”, le-a spus Hollande europarlamentarilor

Hollande, a cărui țară a lansat lovituri aeriene împotriva Statului Islamic din Siria, a criticat raidurile Rusiei asupra opozanților președintelui Bashar al-Assad. „Trebuie să construim în Siria, alături de toți cei care pot contribui, un viitor politic care oferă poporului sirian o alternativă la Bashar sau Daesh”, a precizat liderul de la Paris. La rândul său, Angela Merkel a insistat asupra faptului că națiunile europene trebuie să acționeze împreună, nu separat. „Nu trebuie să cădem pradă dorinței de a acționa la nivel național în aceste privințe. Din contră, trebuie să acționăm împreună. Suntem mai puternici împreună decât separat”, a punctat cancelarul german.

Acesta a fost primul discurs comun în Parlamentul European al liderilor francez și german de la alocuțiunea președintelui Franței Francois Mitterrand și cancelarului german Helmut Kohl din 1989.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!