Franța, în conflict cu Bruxelles-ul

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 octombrie 2014

Uniunea Europeană se pregătește să respingă bugetul Franței pe 2015, iar acest lucru va duce la confruntări dure între Paris și Bruxelles. Mai mult, situația reprezintă și un test pentru noua componentă a Comisiei Europene, care trebuie să aplice cu strictețe regulile pentru a evita o nouă criză a datoriilor, scrie Wall Street Journal.

Ministrul francez de finanțe, Michel Sapin, a susținut luna trecută că țara sa va înregistra un deficit bugetar de 4,3% din Produsul Intern Brut în 2015, depăşind astfel ţinta asumată de 3% din PIB. Guvernul plănuise iniţial o reducere de 0,8% din PIB a cheltuielilor, însă a ajustat cifra la doar 0,2% din PIB. În consecinţă, bugetul Franţei a intrat în vizorul autorităţilor de la Bruxelles, care ar putea să îl respingă şi să îl retrimită la Paris pentru revizuire.

Până acum, Guvernul din Hexagon a precizat că nu are de gând să mai adopte alte măsuri de austeritate decât cele anunţate în primăvară, astfel că s-ar putea isca un conflict între cele două părţi, potrivit sursei citate.

Nici Italia nu se află în graţiile Comisiei Europene, având în vedere că şi această ţară a anunţat că va rata ţinta de deficit. Totuşi, situaţia sa nu este la fel de gravă ca a Franţei, însă autorităţile de la Bruxelles ar putea să nu ierte nici Guvernul de la Roma. Motivul? Credibilitatea celor care vor prelua fotoliile CE ar fi subminată serios dacă ţări mari precum Franţa sau Italia vor putea evita regulile comunitare, întărind ideea că acestea pot fi implementate doar ţărilor mai mici din zona euro, precum Grecia sau Portugalia. Noii comisari ar urma să-şi înceapă mandatele la 1 noiembrie.

WSJ menţionează şi faptul că Francois Hollande îşi pierde din simpatizanţi, astfel că implementarea unor noi măsuri de austeritate va dăuna şi mai mult popularităţii sale. Franţa riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene de cel mult 0,2% din PIB.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!