Franța face un pas în spate în lupta cu teroriștii

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 1 aprilie 2016

Președintele Francois Hollande a declarat miercuri că renunță la planurile sale de a include în Constituție o clauză prin care persoanelor condamnate pentru terorism să le fie retrasă cetățenia franceză, după ce Parlamentul a respins măsura.

Renunțarea la acest proiect este o lovitură grea pentru Francois Hollande, care a insistat asupra planului după atentatele islamiste de la Paris, soldate cu 130 de morți, relatează News.ro. „O parte a opoziției a fost ostilă revizuirii Constituției. Deplâng această atitudine (…). Am decis să pun capăt acestei dezbateri”, a declarat Hollande după ședința săptămânală de Guvern.

Inițiativa a divizat parlamentarii și a dus la luni întregi de discuții aprinse în legătură cu ceea ce criticii au descris drept o măsură ineficientă și pur simbolică. Hollande a renunțat și la planul de a introduce în Constituție regulile stării de urgență. De asemenea, o clauză privind confiscarea pașapoartelor a fost blocată săptămâna trecută, după ce Camera superioară a Parlamentului, controlată de opoziție, a aprobat o variantă diferită a textului față de cea adoptată anterior de Camera inferioară, unde sunt majoritari socialiștii. Pentru a modifica legea fundamentală a țării, ambele camere ale Legislativului trebuie să aprobe exact același text.

Atunci când și-a prezentat planul, la trei zile după atacurile din 13 noiembrie, Hollande a părut hotărât și sigur pe succesul său, în condițiile în care măsurile păreau să se bucure și de susținerea opoziției de dreapta. Dar după ce șocul a început să treacă, mulți, inclusiv aliați ai președintelui, au început să critice proiectul, potrivit unei analize a ziare.com. „Șeful statului a primit o lovitură chiar din partea prietenilor săi politici”, a explicat fostul premier conservator Jean-Pierre Raffarin. „Autoritatea președintelui asupra propriilor sale trupe este pusă sub semnul întrebării”, a adăugat el. „Va realimenta percepția că (Hollande – n.r.) este un președinte care nu este decis, care nu are autoritate, a cărui mână tremură”, a explicat un reprezentant al institutului de sondare a opiniei publice IFOP, Frederic Dabi.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!