Franța și Marea Britanie, către Rusia: Adio, dar rămân cu tine

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 iulie 2014

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel critică Franța și Marea Britanie pentru că refuză să înceteze vânzarea de arme Rusiei și susține că Germania trebuie să pună pacea în fața oricăror considerații economice, pentru a accepta impunerea de sancțiuni mai dure.

Într-un interviu acordat duminică publicației Bild am Sonntag, Sigmar Gabriel, lider al social-democraților, colegi de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, susține că este momentul să fie vizați oligarhii apropiați liderului rus, Vladimir Putin, scrie Reuters. „Trebuie să îi vizăm pe acei oameni pe umerii cărora stă guvernul rus. Oligarhii, milionarii care vor casele lor frumoase în vestul Europei, au bani în conturi – trebuie să le înghețăm pe acestea”, a explicat Gabriel.    El a criticat Franța și Marea Britanie, care nu au încetat exporturile de arme către Rusia. Marea Britanie a acordat licențe de vânzare de armament în valoare de milioane de lire sterline Rusiei, iar Franța vrea să-și îndeplinească un contract în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru livrarea a două vase de război tot Rusiei.

„Nu cred că aceasta este o soluție rațională”, spune Gabriel. Acesta, în calitate de ministru al economiei, încearcă să introducă restricții pentru exporturile de arme din Germania. Gabriel a arătat că Germania analizează contractele actuale, chiar și cele semnate dinainte de începerea crizei ucrainene. „M-aș fi așteptat la același lucru de la Franța și Marea Britanie. Dacă nu ai grijă, te trezești că acestea se transformă rapid în afaceri cu moartea.”

 

Oligarhii nu îl mai susțin pe Putin

Sancțiunile economice divizează Rusia, în ciuda efortului făcut de Vladimir Putin de a arăta lumii că exista un front comun în țara sa, se arată într-un raport al serviciilor de informații germane. Acestea au informat-o pe Angela Merkel că la Kremlin există o bătălie între apropiații fostului ofițer KGB despre modul în care trebuie să reacționeze față de măsurile aplicate de Occident, informează Telegraph, care citează surse apropiate situației. Șeful serviciilor de informații de la Berlin, Gerhard Schindler, a informat Comisia pentru Afaceri Externe din Parlament că încep să apară fisuri în frontul unit pe care Vladimir Putin îl prezintă lumii.

„Se pare că unii oligarhi, care sunt îngrijorați de sancțiunile Uniunii Europene, vor să pună economia înaintea îngrijorărilor politice, așa că au de gând să frâneze ambițiile președintelui rus”, scrie cotidianul german Der Spiegel.

Companiile germane încearcă din răsputeri să convingă liderii politici să nu aprobe sancțiuni mai aspre pentru Rusia. Oamenii de afaceri nemți se tem că acestea vor dăuna exporturilor și vor afecta piața muncii. „Ne așteptăm ca exporturile către Rusia să scadă cu 10%, ceea ce înseamnă 4 miliarde de euro, iar această pierdere ne va lovi puternic”, a subliniat Volker Treier, expert al Camerei de Comerț de la Berlin (DIHK). Multe dintre cele 6.300 de companii germane care activează în Rusia sunt IMM-uri, a amintit acesta. „Un embargo sau măsuri similare ar însemna o lovitură puternică pentru ele”, a mai spus Mario Ohoven.

Pe de altă parte, ministrul german al economiei a menționat recent că o atitudine agresivă față de Moscova este necesară, în ciuda efectelor pe care le-ar avea asupra mediului de afaceri, în acest caz, economia trecând pe locul al doilea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!