Frații lui Omar Hayssam, 5 ani de închisoare cu executare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 9 octombrie 2014

Instanța supremă i-a condamnat definitiv, marți, pe frații lui Omar Hayssam, Mukhles și Mahmoud, la câte cinci ani de închisoare cu executare și pe Mustafa Tartoussi la șapte ani de închisoare, pentru că în 2006 l-au ajutat pe sirian să fugă din țară, deși știau că este acuzat de terorism.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au schimbat sentința primită de cei trei în prima instanță, la Curtea de Apel Oradea, care a dispus achitarea lor, în 8 octombrie 2012. Decizia de condamnare a celor trei la pedepse cu executare este definitivă, aceștia urmând să fie încarcerați, anunță ziare.com.

La sfârșitul lunii noiembrie 2007, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, proprietarul navei la bordul căreia ar fi fugit Omar Hayssam din țară, și pe Mukhles și Mahmoud Omar, pentru că, în perioada 23-30 iunie 2006, au planificat și înlesnit ieșirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deși cunoșteau că sirianul a fost trimis în judecată pentru acte de terorism, prin organizarea și finanțarea operațiunii de răpire în Irak, în martie 2005, a jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam a părăsit România pe cale maritimă, ajutat de cei trei, Tartoussi având ca justificare „considerente de ordin material”, iar frații sirianului, „considerente de ordin familial”. În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnaliști, sirianul a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.

Sirianul a fost adus în țară în 19 iulie 2013, după șapte ani de la fuga acestuia din România. Omar Hayssam a fost atunci încarcerat, pentru a executa pedepsele definitive primite în trei dosare, respectiv 20 de ani de închisoare pentru răpirea celor trei jurnaliști, 16 ani de închisoare pentru înșelăciune, în dosarul „Volvo”, și trei ani de închisoare pentru fraude, în cauza „Foresta Nehoiu”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!