Fraudă cu fonduri europene. Percheziții la familia lui Victor Ponta

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 februarie 2015

Victor Ponta & Iulian Hertanu

Procurorii au efectuat, marți dimineață, mai multe percheziții în București și Ploiești, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Potrivit unor surse citate de Mediafax, procurorii au descins și la locuința lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, precum și la o firmă a acestuia.

Aceleași surse au menționat că una dintre firmele la care au descins anchetatorii este SC Exfin SRL, fondată de Cornelia Naum, mama lui Victor Ponta. În prezent, firma este controlată de către sora și cumnatul premierului, Alexandra și Iulian Herțanu.

În dosarul de fraudă cu fonduri europene, anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54% din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însușiți în interes propriu, potrivit unor surse Mediafax. În același dosar există și suspiciuni legate de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, printre care și fapte de evaziune fiscală. Sursele citate spun că deturnarea de fonduri s-ar ridica la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei din evaziune fiscală.

În același dosar, arată surse citate de Realitatea TV, este vizată și SC Grossman Engineering Group SRL. Herțanu este administrator de drept al acestei firme și, începând din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, cumnatul premierului fiind și angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, județul Ilfov.

Totodată, surse judicare citate de Mediafax spun că Iulian Herțanu, împreună cu Vladimir Răzvan Ciorbă (administrator și asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL Dobroești) și cu Mihail Marian Coman (administrator și asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA, în funcția de consilier al directorului general, din 24 mai 2012) „au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic»”.

Proiectul fraudat ar fi vizat lucrări de canalizare în orașul Comarnic, finanțate din fonduri UE, potrivit Realitatea TV, care citează surse judiciare. Contractul între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL și SC Hidro Prahova SA Ploiești a fost semnat în 13 ianuarie 2012. Procurorii îi suspectează pe reprezentanții acestor companii că și-ar fi însușit importante sume de bani din proiect, „prin schimbarea ilegală a destinației fondurilor obținute și prin sustragerea de la plată contribuțiilor datorate către stat, respectiv prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat”.

Potrivit surselor judiciare citate de B1 TV, la grupul infracțional ar fi aderat și Liviu Munteanu. Acesta a fost numit în aprilie anul trecut administrator al SC Grossman Engineering Group SRL. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

 

Cum a reacționat Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a reacționat, miercuri, în contextul reținerii cumnatului său, Iulian Herțanu, că a cerut iertare mamei sale, despre care a spus că „a fost porcăită” la un post de televiziune. De asemenea, întrebat dacă își dă demisia, așa cum i-a cerut la rândul său președintelui Traian Băsescu, în luna iunie, când fratele acestuia era anchetat, premierul a răspuns: „Nu pot să influențez și nu numesc magistrații și nu am niciun fel de atribuție legală în ce privește justiția.”

„Îmi pare rău și mi-am cerut iertare mamei mele, are 72 de ani, nici măcar un vecin nu i-a zis vreodată ceva de rău, iar ieri a fost porcăită și făcută în toate felurile la un post tv, doar că e mama mea”, a spus Victor Ponta.

„Nu vă așteptați de la mine să joc o scenetă – «Între justiție și familie, aleg justiția». Dacă e vinovat, va plăti ca orice om din țara asta”, a mai spus Ponta, făcând referire la declarația făcută de Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, pe 19 iunie, după apariția înregistrărilor care îl vizau pe fratele său, Mircea („Între nevoia de consolidare a Justiției și reflexul firesc de a-ți apăra fratele, aleg consolidarea Justiției” – n.r.). Premierul a mai spus că nu se lasă „intimidat de atacuri din partea evazioniștilor fiscali”: „Taxe tot vor trebui să plătească și cu mine premier, și fără.”

Liviu Munteanu, unul dintre oamenii de afaceri reținuți în dosarul privind fraudarea unor fonduri europene, în care este implicat Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a colaborat cu anchetatorii, recunoscând faptele de care este acuzat, astfel că procurorii nu vor mai cere arestarea sa. Procurorii care anchetează dosarul de corupție în care este implicat cumnatul premierului Ponta nu vor cere arestarea preventivă a lui Liviu Munteanu, administrator al SC Grossmann Engineering Group SRL, întrucât la audierile de marți de la DNA Ploiești, acesta „a colaborat cu organele de anchetă”, recunoscând faptele de care este acuzat.

În același dosar au mai fost reținuți oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier județean, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu, în timp ce deputatul Sebastian Ghiță, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul său, deputatul Vlad Cosma, au fost puși sub control judiciar.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!