„Freak Show”: Florin Piersic Jr. în premieră la Londra (interviu)

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 26 ianuarie 2015

Florin Piersic JR_Freak Show

Pe 25 ianuarie, începând cu ora 17:00, Florin Piersic Jr. va deschide la Leicester Square Theatre noua stagiune a Poveștilor spuse-n românește cu one-man-show-ul „Freak Show”, un spectacol scris, regizat și produs de talentatul actor. Astfel, seria de spectacole de teatru care i-a adus la Londra în 2014 pe Horațiu Mălăele, Vlad Zamfirescu și Florin Piersic, continuă și în anul 2015 cu alte… povești românești.

„Freak Show” este un spectacol dinamic în care Florin Piersic Jr. interpretează 13 roluri diferite (miliardar de carton, muncitor pe șantier, bancher, pensionar, producător de film, profesor, om al străzii), iar trecerile de la un personaj la altul sunt rapide și se întâmplă la vedere, pe scenă. Criticii de specialitate au subliniat că „este uluitor să vezi un om, fie el și un actor atât de talentat, devenind la fiecare zece minute altul” (Andrei Crăciun).

Cum reușește vă spune chiar Florin Piersic Jr., într-un interviu pentru Diaspora Românească.

 

Florin Piersic JR_Freak Show1Diaspora Românească: Cum s-a născut ideea spectacolului „Freak Show”? Care este povestea din spatele spectacolului?

Florin Piersic Jr.: Între 2001 și 2003 am avut o perioadă profesională foarte bună. Ea s-a datorat spectacolului „Sex Drugs Rock and Roll”. Am reușit să exist în peisajul teatral românesc, după niște ani în care nu făcusem prea multe lucruri notabile. După 2004, am lucrat la niște filme, am început să scriu, iar singurul contact cu teatrul a rămas spectacolul „Zaruri și cărți” (pe care îl mai joc și astăzi, rar, a ajuns să fie „vânat” de unii oameni care îl văd a zecea oară).

În 2011, am început să mă gândesc serios la un spectacol alcătuit din monologuri, cumva pe modelul „Sex Drugs Rock and Roll”. Am pus deoparte materiale pe care le-am considerat bune și foarte bune pentru acest proiect. Inițial, spectacolul a fost gândit pentru doi actori, care să evolueze pe rând, urmând ca, spre final, să-și unească forțele și să construiască împreună un moment special. Am luat legătura cu un coleg (n-o să-i spun numele) și am citit materialul cu el. A fost provocat, dar și speriat, în aceeași măsură. Am încercat cu alt coleg și am primit aceeași reacție. Iar apoi m-am hotărât să-l fac singur. În vara lui 2013, aveam deja toate materialele adunate. Am plecat într-o vacanță, două săptămâni, cu prietena mea. Am ajuns în niște locuri liniștite, prin Italia, la țară. Ne plimbam cu bicicletele, găseam câte un câmp pe unde nu trecea nimeni, ne opream și repetam textul. M-a ajutat imens. Am descoperit încetul cu încetul tot felul de detalii care au transformat textul literar în spectacol de teatru. În noiembrie, aveam deja costumele, iar în decembrie m-am aruncat în apa rece de la Godot și am avut premiera. Pe parcursul anului 2014, mi s-a confirmat faptul că „Freak Show” poate fi o călătorie specială pentru mulți spectatori. Am mers cu el în vreo zece festivaluri prin țară, am învățat câte ceva de la fiecare spectacol jucat.

 

Florin Piersic JR_Freak Show2

D.R.: Care e povestea personajelor pe care le interpretezi în acest spectacol?

F.P. Jr.: Sunt treisprezece monoloage. Scopul meu e ca tu, spectator, să nu-ți dai seama când au trecut două ore. Nu, n-o să-ți povestesc nimic despre personaje acum, nu vreau să-i răpesc spectatorului bucuria de a avea câteva surprize. Pe lista inițială au fost cam douăzeci de personaje, apoi au rămas cele treisprezece. Unul dintre ele a fost înlocuit, la două-trei luni după premieră, din motive obiective: spre final, aveam nevoie de un personaj mai puternic, care să ridice energia publicului. Asta e o lecție pe care nu contenesc s-o învăț, din nou și din nou: faptul că spectatorul are întotdeauna dreptate. Dacă spectatorul începe să caște, nu e vina lui, ci a mea. Oricât ar fi de obosit sau de tracasat, eu am datoria să-l fac să uite de orice altceva și să meargă cu mine, oriunde îi propun. Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l amintesc aici e faptul că „Freak Show” e o comedie. Să fiu iertat, dar n-am crezut niciodată în dramele declarate, care nu au la bază niște situații comice solide. Spectatorul are nevoie să râdă. De-asta vine în sala de teatru, ca să poată face asta, înconjurat fiind de alți spectatori. Râsul e o energie care se propagă și care are puterea să transforme o seară obișnuită într-una magică. Da, spectatorul poate să și lăcrimeze din când în când, dar va face gestul ăsta într-un mod discret, păstrându-și o anume intimitate. Râsul e energia care ne face corp comun și complici, ca spectatori într-o sală de teatru.

 

D.R.: Care sunt gândurile pe care le transmiți românilor din Londra, înainte de spectacol, dar și acum la început de an?

F.P. Jr.: Să găsească în fiecare zi un motiv de bucurie. Fie el cât de mic. În toți anii.

 

Despre Florin Piersic Jr.

Florin Piersic Jr. este actor, regizor de teatru și film și scriitor. Unul dintre cele mai importante momente ale carierei lui Florin Piersic Jr. a fost apariția one-man-show-ului „Sex Drugs Rock and Roll”, un tur de forță ce i-a adus Premiul pentru cel mai bun actor al anului 2002, la Gala UNITER. Pe marele ecran a jucat în producții românești (Călătoria lui Gruber, Quod erat demonstrandum), dar și internaționale (Charlie Countryman, Youth without youth, Bibliotheque Pascal). De asemenea, a regizat filmele Eminescu versus Eminem (2005) și Killing Time (2012).

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!