Frizer în inima Londrei

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 11 noiembrie 2015

Londra_Remus A._frizer in Covent Garden

Un român care a terminat Facultatea de Științe Politice din Oradea și nu a lucrat niciodată ca frizer a obținut un loc de muncă într-o frizerie din inima Londrei, după numai trei zile de când a ajuns în Marea Britanie. Prin mâinile lui au trecut manechini faimoşi, directori de companii cunoscute în întreaga lume şi cântăreţi celebri. Numele lui este Remus, are 31 de ani, este din Oradea, iar de opt ani lucrează ca frizer în Covent Garden, una dintre cele mai spectaculoase şi scumpe zone din Londra.

 

Diaspora Românească: Când şi cum a pornit drumul tău spre Londra?

Remus A.: Am venit în anul 2007… în vacanţă de două săptămâni la o amică de-a mea din Oradea. Şi într-una din acele zile i-am tuns pe cei cu care stăteam în casă. Pe prietenul amicei mele şi pe încă un băiat care locuia cu ei în casă. Şi aşa a început totul: amica mea lucra la frizeria unde sunt eu acum şi m-a întrebat dacă nu aş vrea să îi fiu coleg, pentru că şeful ei mai căuta pe cineva. Şi am spus DA, de ce nu? Practic, am ajuns joi, sâmbătă i-am tuns pe cei doi băieţi şi… luni am început munca.

 

D.R.: Aveai experienţă în domeniu?

R.A.: Nu. Nu am lucrat nicăieri şi nici cursuri în domeniu nu am. Pasiunea pentru tuns a existat dintotdeauna, însă prima dată când am pus mâna pe maşina de tuns s-a întâmplat în 2008, în apropierea Crăciunului. Am fost să mă tund, iar frizeriţa mea era în concediu de maternitate şi… m-a tuns altcineva. Problema a fost că am ieşit din frizerie… tuns foarte rău. Nu îmi plăcea absolut deloc. Îmi aduc aminte că urma să plec într-o vacanţă şi nu puteam merge aşa. Astfel că am ajuns acasă şi am început să mă tund singur: să mă retuşez. Şi mi-a plăcut foarte mult cum a ieşit la final. Şi de atunci, am început să îmi tund prietenii. Azi unul, mâine altul… încât în fiecare weekend aveam pe cineva de tuns. Eu, însă, de mic copil am fost atras de această meserie – eram tot timpul cu freze, cu gel în păr…

 

D.R.: În Londra, în momentul în care te-ai prezentat la frizerie, nu ai avut nevoie de acte?

R.A.: Nu, nu mi-a cerut nimic. M-a întrebat dacă ştiu limba engleză şi dacă ştiu să tund. Şeful meu este evreu. El are frizeria din Covent Garden de 25 de ani. Se folosea de oameni un an, doi: adică nu îi angaja, îi plătea puţin ca să îi meargă afacerea.

 

D.R.: Tu, totuşi, ai rezistat opt ani…

R.A.: Da, trei ani am tuns împreună cu el, cu şeful meu, iar de cinci ani nu mai vine. Am rămas eu să mă ocup de tot. În anul 2009 i-a murit un copil şi de atunci s-a mutat în Spania. Dar mă sună zilnic, sunt camere în frizerie, poate oricând şi la orice oră să vadă ce se întâmplă. El, practic, este în spatele afacerii acum. M-a lăsat pe mine să mă ocup de absolut orice. Nu sunt angajat, lucrez ca şi self-employed, dar sunt ok.

 

D.R.: Câţi lucraţi acum la frizerie?

R.A.: Suntem trei acum. O fată din Budapesta şi încă un român din Vaslui.

 

D.R.: Cum sunt clienţii englezi?

R.A.: Pot spune că nu sunt pretenţioşi deloc, dar au atitudinea aceea de superioritate. Dar aşa mi s-au părut la început. Acum îi cunosc pe toţi cei care ne trec pragul frizeriei. Avem clienţi care vin aici de 15-20 de ani. Cel mai în vârstă client pe care îl avem are 96 de ani şi vine la frizerie în fiecare lună.

 

D.R.: Care a fost cea mai specială tunsoare pe care ai făcut-o şi cine a cerut-o?

R.A.: Au fost destule în decursul celor cinci ani de zile. De obicei, cei de culoare vor freze speciale, tunsori ieşite din comun. Cu creastă, cu linii, cu steluţe… sau sunt manechinii de modelling care cer tunsori speciale, actorii de teatru care vin destul de des la tuns şi vor tunsori diferite. Mai sunt și cei de la Institutul de Aviaţie…

—————————————

„Am tuns oameni din toate colţurile lumii. Pot spune că în jur de 30% dintre clienţi sunt englezi. Pe aceştia îi recunoşti imediat, au o altfel de atitudine, sunt educaţi, nu sunt pretenţioşi. Vor tunsori clasice, nu dau prea mare importanţă pe stil şi vin des la frizerie, pentru că vor să arate mereu fresh. Faţă de români, englezii sunt mult mai clasici. Românul vrea să poarte tot ce este la modă.”

Remus A.

—————————————

 

D.R.: Persoane cunoscute pe care le-ai tuns?

R.A: Da, sunt… L-am tuns, de exemplu, pe fostul component de la trupa Boyzone – Ronan Keating, l-am tuns pe fostul patron de la compania aeriană EasyJet, a fost de două ori Boy George, au mai fost şi actori.

 

D.R.: După părerea ta, se poate spune că această meserie „se poate fura”?

R.A.: DA! Când am venit aici ştiam să tund, însă, primele două săptămâni am stat pe un scaun lângă şeful meu şi nu m-am mişcat de acolo. Aşa că pot spune că am „furat” meserie de el. Dar mie îmi place foarte mult această meserie. Îmi amintesc că şi atunci când nu aveam clienţi, nu ieşeam afară sau îmi făceam de treabă, ci, pur şi simplu, eram atent la cum tunde şeful meu.

 

D.R.: Cine te tunde în prezent?

R.A.: Eu mă tund, singur. Eu sunt frizerul meu. O singură dată m-a tuns şeful meu. Dar atât.

 

D.R.: Cât timp lucrezi pe zi?

R.A.: Foarte mult. Şase zile din şapte câte 12 ore pe zi. Încep dimineaţa la ora 8:30 şi termin la ora 20:00. În ultimii trei ani, au fost mulţi clienţi care veneau după ce terminau job-ul, în jur de 18:00, şi de aceea am mărit programul.

 

D.R.: Câţi clienţi tunzi zilnic?

R.A.: Minim 40.

 

D.R.: Te-ai gândit să te înscrii la un curs de specialitate?

R.A.: Da, am în plan pentru anul viitor. Un curs care este recunoscut peste tot în lume şi care durează jumătate de an.

—————————————

Ți-ai deschide propria ta frizerie?

 

Da, am în plan să îmi deschid propria frizerie. Cred că cel mai probabil se va întâmpla anul viitor… în România. Chiar dacă în momentul de faţă este ca şi cum aş avea frizeria mea, pentru că, v-am spus, şeful meu este plecat în Spania, vreau să am afacerea mea. Anul viitor voi pleca şi vreau să deschid o frizerie în Oradea, pentru început, şi apoi vom vedea… poate în Bucureşti.”

Remus A.

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

3 pareri la “Frizer în inima Londrei”

 1. Mariana Spune:

  Da super asa este cand iubesti meseria o furi si o faci cu mare drag pacat ca in Romania nu ni se oferă șansa vor numai cu experiență,fiecare a început de undeva eu iubesc această meserie de frizerita este visul meu si nu am reusit decât cu greu sa lucrez 6 luni adunate.Acum sunt in Anglia si as vrea sa am norocul la fel ca Remus sa mi se oferă șansa să pot lucra aici in Anglia ca si frizerita este visul meu!!!!

 2. Cristina Spune:

  Buna Mariana , incantata sa citesc articloul tau, apreciez. Daca vrei un post de frizerita eu iti ofer toate conditiile si confortul necesar . Daca inca nu ai plecat in Anglia, te astept la Frumusetea la minut – Otopeni. Poti sa ma suni : 0737129700

 3. albert Spune:

  tata tunde de la 14 ani si tineti cont ca are 40

  deci ce este atat de uimitor ca si el lucreaza in londraq de ci nu esrte dif mare doar de ani nu este nimic uimitor mai de graba dezamagitor pentru romani ca si atunci cand ai 8 clase sau 4 facultati tot in strainatate ajungi

Spune-ti si tu parerea!