Frontex: „Peste 700.000 de imigranți au intrat deja în UE”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 octombrie 2015

Peste 710.000 de imigranți au intrat în Uniunea Europeană între 1 ianuarie și 30 septembrie, comparativ cu un total de 282.000 pentru întreg anul trecut, a anunțat, marți, Agenția europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex.

„Numărul total al imigranților care au traversat frontierele externe ale UE în primele nouă luni ale anului a depășit 710.000, insulele grecești din Marea Egee fiind cele mai afectate de o presiune migratorie masivă”, a precizat Frontex într-un comunicat citat de AFP și DPA. Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a spus că este vorba de „un flux fără precedent”. În septembrie, acest val s-a redus ușor, cu un total de 170.000 de imigranți înregistrați la granițele externe ale blocului comunitar, în scădere față de cei 190.000 din august. „Refugiații sirieni au rămas dominanți printre imigranții care ajung în UE”, se arată în comunicatul Frontex. Există însă temeri că un nou val de sirieni se va îndrepta spre Europa, din cauza înrăutățirii conflictului din Siria.

Potrivit Frontex, 97.000 de persoane au intrat în UE prin Croația în septembrie după ce Ungaria a limitat intrarea pe teritoriul său. Afluxul de imigranți care încearcă să ajungă în Italia prin Marea Mediterană, majoritatea din Eritreea, s-a redus. Numai 12.000 de imigranți au ajuns prin această rută în septembrie „datorită unui deficit tot mai mare de ambarcațiuni în Libia și înrăutățirii condițiilor meteo”, a precizat Frontex.

Italia a înregistrat un total de aproape 129.000 de imigranți ajunși la granițele sale în primele nouă luni ale anului. „Este nevoie de asistență urgentă, în special pentru Grecia și Italia, pentru a ajuta la înregistrarea și identificarea noilor imigranți”, a precizat Leggeri.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!