Fructele românești, în pericol

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 decembrie 2014

Românii aleg din ce în ce mai mult să consume mere, pere şi prune din import, pentru că sunt mai arătoase. De aceea, fructele româneşti au ajuns la o treime din consum şi riscă să dispară din magazine şi pieţe în următorii 3-5 ani. Semnalul de alarmă este tras de Aurel Tănase, directorul Organizaţiei Interprofesionale Legume-Fructe Prodcom.

Potrivit datelor transmise de INS, în anul 1989, în România erau înregistrate aproape 240.000 de hectare de livezi, iar între timp, suprafaţa a scăzut la 147.000 de hectare. Tănase spune că, din această suprafaţă, doar 75.000 de hectare sunt „pe rod”. În ultimii zece ani au fost plantate doar 7.500 de hectare de livezi, potrivit reprezentantului producătorilor. El a adăugat că multe livezi sunt îmbătrânite şi fructele nu se pretează pentru consum.

„Patrimoniul pomicol şi consumul de fructe româneşti sunt în declin. Românii preferă să consume fructe din import, care sunt mai frumoase. Se întâmplă acest lucru atât în cazul merelor şi perelor, cât şi al prunelor, cireşelor, vişinilor şi caiselor. Dacă nu se schimbă ceva, dacă nu se evidenţiază cumva în pieţe produselor româneşti şi dacă nu se reglementează această piaţă, ca să putem supravieţui, în 3-5 ani acestea ar putea dispărea din consum”, a continuat Tănase, citat de Mediafax.

Acesta a afirmat că an de an, tot mai mulţi producători români renunţă la livezi, din cauză că nu-şi recuperează costurile, şi fie vând terenurile, fie cultivă cereale pe ele. Majoritatea fructelor care concurează cu produsele româneşti provin din Polonia şi Olanda, dar şi din Grecia şi Ungaria. În România s-au produs anul trecut 129.000 de tone de fructe, faţă de 132.000 de tone în 2009, potrivit datelor INS.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!