Fug bogatii din Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 10 ianuarie 2010

Zece finantisti de top sau mari investitori parasesc, in medie, in fiecare saptamana, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, anunta cu ingrijorare The Times in editia sa electronica din 4 ianuarie. Articolul sustine ca sute de specialisti financiari si antreprenori au renuntat deja la activitatile pe care le desfasurau in aceasta tara, pentru a evita impozitarea cu 50% a bonusurilor de care beneficiaza, conform propunerii guvernantilor prevazuta in proiectul de buget pentru anul in curs.

Acest exod ar putea adanci actuala „gaura neagra” de 178 de milioane de lire sterline din finantele publice britanice, avertizeaza The Times. Jurnalistii britanici sustin ca in aceste circumstante, platitorii de taxe din clasa de mijloc vor fi osanditi sa suporte contributii si mai mari catre bugetul statului in anii care urmeaza.

Numarul detinatorilor de companii britanice care s-au stabilit pe parcursul ultimelor 12 luni in paradisuri financiare din insule subordonate Coroanei Britanice ca Jersey, Guernsey sau Isle of Man a crescut de la 500 la 6.279, informeaza articolul mentionat citand ca sursa date ale Companies House. Insulele Virgine, administrate tot de monarhia britanica, gazduiesc la randul lor alti 615 proprietari ai unor firme care functionau pe teritoriul Marii Britanii si care se vor supune acum regulilor financiare foarte permisive din Caraibe. Cei care au ales aceste destinatii sunt in general manageri financiari, bancheri sau magnati ale caror investitii in Regatul Unit constituiau o sursa foarte importanta pentru stabilitatea financiara a tarii, conform reprezentantilor Companies House, unul dintre cele mai importante companii lichidatoare din Marea Britanie.

„Modelul britanic s-a frant”, a recunoscut Stephen Hedgecock, unul din asociatii care detin compania Altis, o societate comerciala care gestiona fonduri de investitii in valoare de un miliard de lire sterline avand 35 de angajati si care si-a relocat activitatea in Jersey. „Si asta nu numai pentru acel impozit de 50%. Mai sunt si alte contributii pentru pensii sau National Insurance, care fac ca valoarea totala a taxelor care trebuiesc platite statului britanic sa devina ridicol de mare”, a declarat Hedgecock.

Si Russell Newton si Danny Masters, co-fondatori ai Global Advisors, o alta mare companie de fonduri de investitii care administra milioane de lire sterline, au abandonat Londra in favoarea insulei Jersey in vara anului trecut.

Circa 100 de alti antreprenori britanici au inceput sa desfasoare activitati financiare in micuta Jersey de la inceputul crizei economice mondiale. La randul lor, guvernatorii insulei spun ca au sesizat o crestere cu 20% a interesului populatiei britanice de a se muta in aceasta regiune. Ei au si lansat o campanie de promovare sub sloganul publicitar „In Jersey pastrezi mai mult din banii pe care ii castigi!”. Autoritatile locale percep un impozit pe venit de 20%, in timp ce companiile platesc 10% din valoarea profitului realizat. Acestea sunt singurele taxe percepute alaturi de un minim impozit pentru detinatorii de imobile.

Exodul celor mai potenti financiari britanici s-a accentuat dupa ce ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a anuntat, in ultimele zile ale lui 2009, ca bancile din Marea Britanie care vor acorda angajatilor prime de peste 25.000 lire sterline vor trebui sa plateasca o taxa temporara de 50% din valoarea acestora. Masura a fost introdusa in speranta ca ea va aduce 550 de milioane lire sterline fiscului britanic in anul financiar care urmeaza.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!