Fuga Nadiei din ’89, investigata de Pentagon

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 23 decembrie 2013

Nadia ComaneciFuga Nadiei Comaneci din Romania la sfarsitul lui noiembrie 1989 a fost in atentia spionajului militar al Statelor Unite ale Americii. Un document al Pentagonului, declasificat in premiera pentru Q Magazine, arata ca agentii americani au vazut in gestul gimnastei romane si in ecoul sau la varful Romaniei comuniste semnale ca la Bucuresti urmau sa se produca curand schimbari politice majore, ca in celelalte state comuniste est-europene.

Nadia Comaneci a fugit peste granita in noaptea de 27/28 noiembrie 1989, intr-un grup organizat, dand o lovitura majora regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu, se arata in articolul realizat de Q Magazine. Dupa evadarea din Romania si dupa traversarea Ungariei si Austriei, marea gimnasta a ajuns cu o cursa Pan Am la New York, la 1 decembrie 1989. Asupra intregii operatiuni desfasurate pentru scoaterea „zeitei de la Montreal” din Romania persista inca semne de intrebare. Cel mai important se refera la care a fost, cu adevarat, rolul unor segmente ale autoritatilor comuniste in aceasta scoatere in Occident a unui simbol national. Exista marturii pe care Monitorul de Neamt le-a publicat in urma cu cativa ani, potrivit carora ofiterul de contrainformatii de la Vama Cenad, locotenentul Vasile Stanciu, ar fi dat ordin, pentru un anumit pretext, ca granicerii sa nu patruleze pe fasia de granita pe unde s-a produs fuga. Despre acest lucru, generalul in rezerva Aurel Rogojan, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai sefului Departamentului Securitatii Statului din anul 1989, generalul Iulian Vlad, ne-a declarat ca numele ofiterului invocat nu-i spune nimic, dar a adaugat ca, la acea vreme, „coruptia granicerilor era un fenomen de mari proportii, si in sase luni, un sef de pichet isi ridica o vila”.

 

Agentii, interesati de caz

„Imediat dupa ce stirea a facut inconjurul planetei, agentii de la Bucuresti ai Pentagonului au inceput sa investigheze care este impactul asupra regimului din Romania, mai ales ca gestul gimnastei aparea in contextul schimbarilor majore din spatiul comunist”, mai scrie sursa citata. Din documentul „Secret” al Departamentului Apararii si datat decembrie 1989, declasificat in exclusivitate pentru Q Magazine, reiese ca un ofiter american a provocat o convorbire pe marginea evadarii Nadiei cu o sursa de informatii apartinand unui sector de activitate din Romania „foarte conservator si inchis”, precum arata in comentariul sau. Astfel, singurele supozitii pe care le putem face sunt ca sursa apartinea Departamentului Securitatii Statului, Armatei sau nomenclaturii comuniste. Totodata, din document nu transpare motivul pentru care cazul gimnastei este investigat de agentii Pentagonului si nu de CIA.

 

„Mamei Nadiei i s-a livrat un prieten”

Consultand documentul Pentagonului declasificat la solicitarea Q Magazine, istoricul american Larry Watts, unul dintre cei mai avizati specialisti de peste Ocean in probleme romanesti, dar si un expert in servicii de informatii, considera ca este vorba despre un raport al unei conversatii dintre un oficial roman si un reprezentant al Ambasadei SUA la Bucuresti. „Nu vad niciun indiciu ca documentul este de la atasatul militar, dar ar putea fi. De asemenea, ar putea fi de la altcineva din Ambasada care a vorbit probabil cu oficialul roman la o receptie sau intr-un alt spatiu semipublic, raport ce a fost ulterior preluat de atasatul militar”, spune Larry Watts.

De ce era interesat de subiect Pentagonul si nu CIA? Generalul Aurel Rogojan ofera viziunea de la cel mai inalt nivel al Securitatii asupra lucrurilor de atunci. „FBI si Departamentul pentru Imigrari erau indreptatite sa se intereseze. CIA – in masura in care a organizat plecarea… Mamei Nadiei i s-a livrat un prieten din exterior, care a aranjat, dincolo de frontiera, spectacolul mediatic impreuna cu serviciile ungare”, afirma generalul Aurel Rogojan. In acelasi timp, Larry Watts nu vede interesul Pentagonului indreptat asupra Nadiei, ci mai mult asupra „atitudinii oficialului roman fata de drepturile omului si schimbarea de regim”.

 

„Glasnost”

Este interesant de observat faptul ca agentul SUA raporteaza schimbarile din Europa de Est la „glasnost”, conform documentului citat. Acest termen, impreuna cu „perestroika”, a fost lansat de Mihail Gorbaciov, dupa ce a preluat puterea, in 1985, in Uniunea Sovietica. Prin „glasnost” si „perestroika”, Mihail Gorbaciov lansa o politica de transparenta si de reconstructie economica menita sa reformeze URSS. „Or, daca agentul Departamentului Apararii SUA a tinut sa specifice acest termen, putem formula supozitia ca Pentagonul suspecta in 1989 ca schimbarile politice din blocul comunist aveau legatura cu Uniunea Sovietica. Acest lucru ar explica interesul Departamentului Apararii pentru orice indiciu venit din spatiul Pactului de la Varsovia, iar fuga marii gimnaste din Romania, puternic mediatizata in Occident, era de urmarit in toata dinamica consecintelor”, mai scrie sursa citata. La cateva zile de la raportul Pentagonului au izbucnit demonstratiile, mai intai la Iasi, apoi a urmat revolta de la Timisoara, pentru ca regimul comunist sa cada la 22 decembrie 1989 dupa manifestatiile din Bucuresti, iar Nicolae Ceausescu avea sa fie executat in ziua de Craciun.


Etichete: ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!