Fumatul afectează bugetul Sănătății

Articol publicat in sectiunea Social pe data 31 octombrie 2014

Sistemul de sănătate a plătit, în 2012, 1,2 miliarde de lei pentru tratarea unor boli cauzate strict de fumat, din 4,3 miliarde de lei pentru tratarea bolilor asociate fumatului, potrivit primului Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sănătate. Raportat la suma totală plătită pentru cele patru categorii de boli asociate fumatului – 4,3 miliarde de lei -, fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli.

Șeful Reprezentanţei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România, Victor Olszavsky, declară că „în România anului 2014, peste 40.000 de oameni mor din cauza bolilor atribuibile fumatului”.

„În România anului 2014, se fumează fără restricţii în locurile publice, încă industria tutunului interferează cu politicile publice în acest domeniu, încă serviciile de asistenţă pentru renunţarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzător, iar exemplele ar putea continua. Este timpul ca factorii de decizie din România să facă o alegere clară: aceea a respectării şi promovării sănătăţii celor ce i-au ales să îi reprezinte”, este de părere și Cornel Radu-Loghin, director de Politici şi Strategii în cadrul Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului (ENSP).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!