România: Fumatul, interzis oficial în spațiile publice închise

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 18 decembrie 2015

A man smokes a cigarette behind a smoking ban sign in a cafe in Chalandri suburb, north of AthensDupă mai multe săptămâni de amânări, deputații au adoptat legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, dar și în spațiile deschise, dacă în apropiere se află un loc de joacă. Legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților cu 164 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” și 26 de abțineri, urmând să fie transmisă președintelui spre promulgare.

Proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice complet fumatul în toate spațiile închise, în spațiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unități sanitare, precum și cele de învățământ, scrie Mediafax.

Legea antifumat a fost adoptată, anterior, în unanimitate, de Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților, membrii comisiei hotărând retragerea amendamentului care interzicea afișarea produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere.

 

Excepție: celulele deținuților

Potrivit legii, fumatul este interzis în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.

Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

 

Camere special amenajate

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.

 

Amenzi usturătoare

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă de 10.000 lei și cu suspendarea activității până la remedierea situației, la a doua abatere.

 

Interzicerea fumatului, gaură în bugetul statului

Dacă va fi promulgată, legea va da o mare lovitură companiilor producătoare de ţigarete, una dintre industriile care aduce destul de mulţi bani la bugetul statului.

Statul câştigă cel mai mult de pe urma fumatului. 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe. Un român care fumează zilnic un pachet de ţigări asigură anual la bugetul de stat în jur de 413 euro, echivalentul a 1.840 de lei.

Datele Ministerului de Finanţe arată că dependenţii de tutun aduc la bugetul de stat aproape 3 miliarde de euro anual. Suma reprezintă accize, TVA şi taxa pe viciu.

Să le luăm pe rând: accizele la ţigarete reprezintă aproximativ 1,3 miliarde de euro anual. Taxa pe viciu aduce şi ea bani statului. Circa 1,4 miliarde de lei în fiecare an.

Se estimează că, din 2006, când a fost introdusă, această taxă a adus Ministerului Sănătăţii circa 11 miliarde de lei. Oficial, banii se duc către dotarea spitalelor şi programe naţionale de sănătate.

Cele mai recente date arată că tutunul este al doilea drog după alcool, după gradul de utilizare în România. 60% dintre români au fumat cel puţin o dată în viaţă. Jumatate din aceştia încă fumează, iar un sfert dintre români fumează zilnic.

România nu este prima ţară care dă o lege împotriva fumatului. Dup[ cum bine știți, în UK fumatul în spaţiile publice închise a fost interzis încă din 2007. Decizia a avut şi efecte negative şi a dus la închiderea a aproape 20% dintre pub-uri şi a peste o treime din sălile de bingo.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!