Gabriel Oprea își pierde imunitatea

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 februarie 2016
Gabriel Oprea si Tiberiu Nita

Ministrul de interne și procurorul general, două capete grele căzute în „scandalul coloanelor oficiale”

Plenul Senatului a avizat favorabil, miercuri, cererea DNA privind începerea urmăririi penale a fostului vicepremier și ministru de interne Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu cu 102 voturi „pentru” și 30 „împotrivă”. Votul a fost secret, iar printre cei care au votat în favoarea solicitării DNA a fost chiar Gabriel Oprea, care a votat cu bilele la vedere.

Senatorul UNPR Gabriel Oprea le-a cerut, miercuri, senatorilor să voteze pentru încuviințarea cererii de începere a urmăririi penale împotriva sa, susținând că este în interesul său ca adevărul să iasă cât mai repede la iveală.

Oprea a spus, în plenul Senatului care va decide asupra solicitării DNA, că are obligația față de propria conștiință să își precizeze punctul de vedere față de cererea procurorilor. „Vreau să spun foarte clar că cer să votați pozitiv cererea de încuviințare a urmăririi penale (…) Este datoria procurorilor să verifice orice suspiciune de încălcare a legii și este obligația instituțiilor să facă lumină acolo unde există semne de întrebare. După cum știți, îmi mențin acest punct de vedere. Este în interesul meu până la urmă ca adevărul să iasă la lumină în cel mai scurt timp”, a spus Oprea.

Într-o intervenție extrem de scurtă în plenul Senatului, liderul UNPR a reafirmat că, față de suspiciunile de abuz în serviciu pentru folosirea coloanelor oficiale, se consideră nevinovat.

„În legătură cu suspiciunile privind abuzul în funcție vreau să vă spun, așa cum am mai făcut-o deja, că nu am cerut și nu am avut nimic în plus față de alți miniștri de interne, unii sunt pe aici prin sală. Consider că nu am abuzat de funcția ce mi-a fost încredințată, consider că nu am beneficiat de drepturi sau privilegii în afara legii și, prin urmare, mă consider nevinovat. Toate argumentele care demonstrează ceea ce declar astăzi vor fi prezentate pe larg în fața magistraților”, le-a spus Oprea senatorilor.

Senatorii au votat pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, potrivit unor surse citate de televiziunile de știri. Din totalul senatorilor (165), au votat 133. 102 voturi au fost „pentru”, 30 de voturi „contra” și 1 vot anulat. Potrivit Digi24, după ce a votat, Gabriel Oprea a părăsit sala de plen.

Printre cei absenți s-a numărat Crin Antonescu, fost lider al PNL, precum și Mircea Geoană, liderul PSRO.

Cu puțin timp înainte de ședința de plen a Senatului, a fost amânată, la solicitarea lui Gabriel Oprea, semnarea protocolului de colaborare între PSD și UNPR, programată să aibă loc miercuri, la ora 9:30, la Palatul Parlamentului.

Procurorul general demisionează

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, și-a dat demisia, marți după-amiază, în urma scandalului izbucnit în legătură cu folosirea coloanelor oficiale de către acesta. Informația a fost confirmată prin intermediul unui comunicat al Parchetului General, remis Ziare.com. În comunicatul Parchetului, ce conține și precizări despre raportul MCV, procurorul general spune că demisia sa este „un gest de responsabilitate și onoare”. Acesta subliniază că a decis să-și depună demisia în ciuda raportului MCV bun și a activității sale la Ministerul Public.

„Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activității mele în fruntea Ministerului Public, la fel și datele din bilanț care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condițiile în care numele meu și funcția pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situație de natură să aibă consecințe asupra imaginii instituției pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate și onoare – să îmi depun demisia din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a subliniat Tiberiu Nițu.

Folosirea coloanei oficiale

Legat de „lansarea în spațiul public de către unele instituții media a unor afirmații referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, în calitate de procuror general”, Tiberiu Nițu a declarat că „nu am solicitat și nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noțiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoțire și protecție”.

Nu în ultimul rând, Tiberiu Nițu a ținut să menționeze că „măsurile de protecție asigurate procurorului general al României de către instituțiile specializate ale statului sunt proporționale cu riscurile potențiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuții de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislația în vigoare” și a asigurat că, în cariera sa de magistrat și în funcția de procuror general a fost „permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice”.

Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de peste 700 de deplasări cu coloana oficială, în decurs de un an și jumătate, respectiv perioada aprilie 2014 – octombrie 2015. Surse judiciare au declarat, pentru Ziare.com, că în perioada respectivă procurorul general ar fi beneficiat de 720 de deplasări care au fost însoțite de coloană oficială. Asta ar însemna cam două deplasări pe zi, în zilele lucrătoare.

Procurorii DNA au cerut oficial, pe 25 ianuarie, începerea urmării penale în cazul fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, pe care îl acuză nu doar că personal a folosit ilegal coloana oficială, dar și că i-a permis procurorului general Tiberiu Nițu să circule însoțit de mașini ale Poliției Rutiere, deși acest lucru nu era prevăzut în lege.

Astfel, începând cu luna aprilie 2014, lui Tiberiu Nițu i s-a asigurat, permanent, însoțirea deplasărilor efectuate pe raza Capitalei. Luni, surse Ziare.com au informat că Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de serviciile unui motociclist de la Poliția Rutieră nu numai dimineața și seara, la venirea și la plecarea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum era prevăzut în protocolul Ministerului de Interne, ci și în alte deplasări pe care le făcea în timpul zilei prin Capitală.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!