Gabriel Oprea, trimis în judecată în dosarul mașinii de lux

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 mai 2016

Gabriel Oprea_DNAFostul ministru de interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată, miercuri, în dosarul în care este acuzat de DNA că a ordonat achiziționarea unei mașini de lux din banii de misiuni ai serviciului secret din cadrul MAI. Potrivit unui comunicat al Direcției, DNA a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Oprea în acest dosar la începutul lunii martie, iar acum a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, pe data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de interne și ordonator de credite, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul MAI. În aceeași zi, spun anchetatorii, Oprea „a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor”. În tot acest demers, fostul vicepremier a fost susținut de chestorul principal Gheorghe Nicolae și comisarul șef Gabriel-Nicolae Pavel.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție”, susțin procurorii DNA.

Anchetatorii subliniază că bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu mașina respectivă, în valoare de peste 91.000 de euro, „folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative”. De asemenea, „în perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliție Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, a schimbat (…) autoturismului marca Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusiva a ministrului de interne în funcție Oprea Gabriel”, susțin anchetatorii.

 

Jacuzzi și televizor, din banii MAI

Rechizitoriul procurorilor mai arată că în plus, în intervalul 2014-2015, Nicolae Gheorghe a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume – respectiv de aproape 240.000 de lei – alocată instituției pentru fonduri operative, „în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative”.

În aceeași manieră au procedat alți doi inculpate din dosar, Nelu Zarnica și Marian Dănuț Iacob, în calitate de ordonatori de credite, ei întocmind rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de peste 9.300 de lei, respectiv 4.955 de lei, notează DNA. Surse judiciare au declarat, în luna martie, pentru Ziare.com, că din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat ar mai fi fost cumpărate canapele noi, un televizor, dar și o cabină de duș cu jacuzzi pentru a fi mobilat și utilat cabinetul fostului ministru de interne.

Alături de fostul ministru, au fost trimise în judecată și celelalte patru persoane implicate în acest dosar, în care procurorii au instituit măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce aparțin lui Gabriel Oprea, Gheorghe Niculae și Pavel Gabriel Niculae, până la concurenta sumei de 410.000 de lei, în vederea recuperării pagubei produse. Nu este primul dosar la DNA a lui Oprea, în prezent senator. La începutul lunii februarie, Senatul a decis ridicarea imunității sale în vederea începerii urmăririi penale în dosarul în care este anchetat pentru că ar fi folosit în mod abuziv coloana oficială, dar și că a încheiat un protocol cu Parchetul General, pentru ca fostul procuror Tiberiu Nițu să aibă aceleași beneficii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!