Gabriel Resources ameninţă cu proces statul român

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 mai 2014

rosia montana6

Compania canadiană Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României, în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană, potrivit publicaţiei canadiene The Glode and Mail, citată de Mediafax.

Ca reacţie, premierul Victor Ponta a spus că, dacă Gabriel Resources se va îndrepta împotriva României în instanţă pentru proiectul Roşia Montană, se va „bate” pentru interesele statului român, pentru că nu vrea ca acesta, „în loc să încaseze redevenţe şi să aibă locuri de muncă”, să plătească despăgubiri. 

Concedieri masive

Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena în a doua jumătate a acestui an, concomitent cu oprirea activităţilor în România, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicaţia canadiană, fără să citeze sursele informaţiei. Compania a anunţat că ar putea concedia în mai circa 80% din cei 400 de angajaţi, în prezent aflaţi în şomaj tehnic, dacă proiectul nu avansează.

Gabriel Resources a ameninţat în septembrie anul trecut că va da în judecată autorităţile române pentru până la 4 miliarde de dolari din cauza „multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii”, scrie The Globe and Mail.

În acelaşi timp, directorul irlandez al Gabriel Resources, Jonathan Henry, al şaselea în acest post începând de la mijlocul anilor ’90, a avertizat că eşecul autorităţilor de a aproba proiectul va afecta toată România. „Cazul nostru este foarte solid şi vom fi foarte clari că efortul României de a atrage investiţii străine va avea de suferit foarte mult”, a spus el.

Declaraţia directorului a atras o reacţie negativă la adresa companiei în România, după care Gabriel Resources a părut că-şi temperează ameninţările de a cere despăgubiri de la autorităţi. 

Arbitrajul internaţional, tot mai folosit

Arbitrajul comercial internaţional în general, iar cel de arbitraj împotriva guvernelor în particular are succes tot mai mare, câştigând teren chiar în faţa litigiilor tradiţionale derulate în tribunal. Ascensiunea tratatelor bilaterale de investiţii dintre ţări a condus la creşterea puternică a numărului de cazuri de arbitraj împotriva guvernelor, derulate prin curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes – Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii).

Cazurile de arbitraj comercial internaţional sunt judecate cu uşile închise, tind să fie mai scurte decât litigiile la tribunal şi conduc la decizii finale la care nu se poate face apel, chiar dacă nu sunt în mod obligatoriu mai ieftine. 

Ponta: „Ne vom apăra”

Întrebat de presă în legătură cu intenţia canadienilor, premierul Victor Ponta spune că se va „bate” pentru interesele statului român.

„Ne vom apăra, bineînţeles, pentru că eu nu vreau ca statul român, atât timp cât sunt eu prim-ministru, nici cât vor fi alţi prim-miniştri, în loc să încaseze redevenţe şi să aibă locuri de muncă, să plătească despăgubiri. Am plătit şi aşa destule despăgubiri pentru alte lucruri. Însă, mai mult de atât nu pot să comentez, mai ales că înţeleg că va fi vorba de un proces internaţional, şi atunci evident eu mă voi bate pentru interesele statului român”, a afirmat Ponta, potrivit Realitatea.net.

În urma protestelor de amploare faţă de deschiderea minei, o comisie parlamentară a respins un proiect de lege, în noiembrie 2013, care ar fi permis Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), subsidiara din România a Gold Corporation, să continue lucrările. O a doua încercare pentru a aproba proiectul, printr-o nouă lege a minelor, a eşuat în decembrie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!