Gabriel Resources cheamă România în instanță la Washington

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 iulie 2015

Gabriel Resources, compania care intenționa să demareze un proiect de exploatare auriferă la Roșia Montană, a depus plângere împotriva României la tribunalul de arbitraj Centrul Internațional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiții (ICSID).

Acțiunea companiei canadiene vine după ce demararea exploatărilor cu cianuri la Roșia Montană a fost împiedicată ca urmare a protestelor societății civile, după ce Gabriel Resources apucase să investească sume importante în acest proiect.

Gabriel Resources a făcut anunțul într-un comunicat remis marți presei internaționale, în care precizează că deține 80,69% din totalul acțiunilor Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), companie înființată cu scopul de a dezvolta controversatul proiect minier în țara noastră.

Potrivit presei de la București, în plângere, Guvernul României este acuzat că a încălcat prevederile tratatului de investiții cu Canada. Gabriel Resources arată că autoritățile din țara noastră „au blocat și împiedicat implementarea proiectului, fără un proces echitabil și fără a oferi despăgubiri, Gabriel Resources fiind privată efectiv, în totalitate, de investițiile pe care le-a făcut”.

Gabriel Resources susține, în cererea de arbitraj, că vrea să obțină despăgubiri complete de la statul român, „având în vedere că a fost privată de dreptul de a dezvolta proiectul de la Roșia Montană, ca urmare a încălcărilor tratatului de către România”.

Între România și Canada există opt acorduri economice, arată Digi24 care citează Ambasada țării noastre la Ottawa. Cel mai recent dintre ele, semnat în 2009, prevede explicit protejarea reciprocă a investitorilor. Proiectul companiei Gabriel Resources pentru Roșia Montană a fost respins, în septembrie 2013, în parlamentul român, premierul Victor Ponta dezvăluind la acea vreme că organizația ar putea acționa în judecată statul român și cere despăgubiri de aproximativ două miliarde de dolari.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!