Gafe diplomatice pe relația București-Berlin

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 martie 2015

Bogdan Aurescu_Frank-Walter Steinmeier_gafa brosura

Relațiile diplomatice între România și Germania au fost testate în această săptămână după o serie de gafe realizate la nivelul miniștrilor de externe ale celor două țări. Dacă luni, șeful diplomației române înmâna omologului său o broșură în care drapelul Germaniei era imprimat pe harta Franței, două zile mai târziu, șeful diplomației germane anunța că a fost primit în Bulgaria de „preşedintele român Rosen Plevneliev”.

Ministrul de externe al Germaniei s-a aflat, luni, în România, unde s-a întâlnit şi cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, precum şi cu premierul Victor Ponta.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a prezentat luni, 9 martie, o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania. Broşura i-a fost înmânată omologului său Frank-Walter Steinmeier, la finalul intervenţiei sale din conferinţa comună de presă. Pe coperta broşurii ar fi trebuit să fie hărţile celor două ţări. Însă, alături de harta României, se afla harta Franţei, acoperită cu drapelul Germaniei.

„În încheiere vreau doar să vă prezint, cu ocazia aniversării celor 135 de ani de relaţii diplomatice, acest material de presă foarte frumos pe care l-am oferit deja domnului ministru Steinmeier şi care prezintă în imagini, cu sprijinul colegilor de la Agerpres, istoria relaţiilor diplomatice româno-germane. Sunt imagini care trec prin istoria noastră comună şi care arată cât de intense sunt, mai ales în ultimii ani, contactele dintre ţările noastre”, a precizat Bogdan Aurescu, prezentând broşura.

Mulțumind pentru broșura primită, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a ridicat broșura, moment în care presa prezentă la fața locului a sesizat gafa.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) menţionează, într-un comunicat de presă difuzat luni seară, că ministrul de externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului german „regretul profund” pentru această situaţie, Frank-Walter Steinmeier arătând, la rândul său, că „nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale”.

În documentul citat, MAE face precizări referitoare la „ştirile de presă apărute în legătură cu broşura elaborată de Agerpres cu privire la ilustrarea în imagini de arhivă fotografică a relaţiilor româno-germane”.

„În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, Agerpres a iniţiat editarea unei broşuri conţinând imagini şi articole de arhivă realizate de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane. Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broşurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziţia MAE în această dimineaţă, a fost imprimat conturul hărţilor României şi Franţei, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei. Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat şi a semnalat eroarea în cauză, aceasta urmând a fi corectată în cel mai scurt timp de către agenţia Agerpres în varianta tipărită”, menţionează sursa citată.

Potrivit MAE, cu ocazia prezenţei celor doi oficiali la Sibiu, în cadrul celei de-a doua părţi a vizitei ministrului german de externe, „ministrul de externe român a transmis direct omologului german regretul profund pentru această situaţie”. „Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată. A mulţumit din nou părţii române pentru atmosfera foarte bună a vizitei şi pentru substanţa discuţiilor”, se mai arată în comunicatul Direcţiei Purtător de Cuvânt şi Comunicare a MAE.

 

Scuze și de la Agerpres

La rândul său, Agerpres a spus că este vorba despre o eroare tehnică pe care şi-o asumă şi pentru care cere scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât şi Ministerului Afacerilor Externe german.

„Agerpres a realizat până în acest moment o serie de patru broşuri speciale, cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale între România şi Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franţa şi Germania. Broşurile au fost concepute având la bază arhiva fotografică a Agerpres, surprinzând momente unice în relaţiile bilaterale, de la vizite oficiale la vizite de lucru şi întâlniri informale. Broşura editată cu ocazia împlinirii a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania a fost imprimată într-un singur exemplar de către Agerpres, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta corectă a broşurii, în format electronic. Imprimarea greşită a fost o greşeală tehnică din partea Agerpres, pe care ne-o asumăm şi pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât şi Ministerului Afacerilor Externe german”, precizează Agerpres, pe site-ul agenţiei.

Steinmeier a mers şi la Sibiu, unde, alături de preşedintele Iohannis, a participat la vernisajul unei expoziţii despre minoritatea germană din România, la Muzeul Brukenthal. Tot luni seară, ministrul german de externe a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sibiu, din partea primarului interimar Astrid Fodor. De asemenea, el a participat, la Sala Thalia din Sibiu, la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor din România.

 

Der Spiegel, despre gafa drapelului

„Vizita lui Steinmeier: România regretă gafa cu harta” titra Der Spiegel în ediția electronică de marți, explicând că ministrul român de externe a cerut scuze de la omologul său Steinmeier, pentru că i-a oferit, într-o conferință televizată, „o hartă care semăna suspicios de mult cu Franța”. Jurnaliștii de la Der Spiegel arată că este vorba despre „un document incorect, mai exact o broșură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relații diplomatice între România și Germania”.

„Broșura avea scopul de a ilustra steagurile României și Germaniei suprapuse pe teritoriile respective. Problema: drapelul german este desenat peste teritoriul Franței”, lămuresc ziariștii nemți, care precizează că Steinmeier a venit luni într-o vizită la București pentru a vorbi despre criza din estul Ucrainei și despre rolul NATO. „Este pentru a doua oară în doar o lună când Ministerul român de Externe trebuie să ceară iertare pentru o greșeală”, continuă jurnaliștii germani, amintind de gafa din februarie, de la Ambasada României din Paris, când la persoanele care urmau să participe la un eveniment a ajuns un document care îi cataloga pe unii invitați drept „indezirabili” sau „scârboși”.

 

Purtătorul de cuvânt al MAE, eliberat din funcţie

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a decis eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, „care a gestionat, în relaţia cu Agerpres, problematica broşurii” în care steagul Germaniei a fost imprimat peste harta Franţei, se spune într-un comunicat al MAE, remis miercuri agenţiei Mediafax. „În urma analizării modului în care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul afacerilor externe a decis, în cursul zilei de ieri, eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, care a gestionat, în relaţia cu Agerpres, problematica materialului în cauză. Purtătorul de cuvânt al MAE şi-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broşurii respective înainte de a-i fi prezentată şefului instituţiei spre a fi oferită ministrului german de externe”, anunță MAE.

Ministerul reaminteşte „că broşura, în varianta tipărită, a fost predată de Agerpres la MAE în dimineaţa zilei de 9 martie a.c., în cursul derulării vizitei oficialului german la Bucureşti, şi că, ulterior semnalării către Agerpres a erorii de pe coperta materialului, Agerpres şi-a asumat public greşeala tehnică şi a cerut scuze pentru aceasta”. În comunicat se mai spune că „incidentul a creat o situaţie delicată şi a proiectat o imagine total defavorabilă asupra activităţii MAE, motiv pentru care ministrul afacerilor externe a dispus măsura eliberării din funcţie a purtătorului de cuvânt Brânduşa Predescu”.

 

Ministrul german de externe gafează și el

„Către sfârşitul vizitei mele în Bulgaria, am fost primit şi de către preşedintele român Rosen Plevneliev”, a anunţat, într-un mesaj postat marţi pe Facebook, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. Câteva ore mai târziu, greşeala a fost corectată, după ce a fost taxată într-o serie de comentarii furioase, inclusiv ale unor bulgari, potrivit cotidianului bulgar BGglas, relatează site-ul Novinite.com.

În cadrul vizitei oficiale pe care şeful diplomaţiei germane a efectuat-o în Bulgaria marţi, el s-a întâlnit cu Plevneliev şi premierul Boiko Borisov, dar şi cu ministrul de externe Daniel Mitov şi liderul Partidului Socialist bulgar Mihail Mikov.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!