Garanții pentru conversia creditelor din valută

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 octombrie 2015

Băncile ar putea obține garanții de stat dacă vor converti din valută în lei creditele acordate populației, potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe trimis în Parlament, relatează Profit.ro.

Instituțiile de credit care vor accepta conversia creditelor cu un discount de cel puțin 15% ar putea beneficia de garanții de stat pentru jumătate din valoarea datoriei rămase. Sistemul este similar celui din programul Prima Casă, doar că se adresează creditelor deja acordate, adaugă sursa citată.

Mai exact, clientul va putea să meargă la bancă și, dacă va respecta condițiile impuse de bancă, va putea să ceară conversia creditului din valută în lei, iar la acest credit transformat să se aplice un discount de 15%. Creditul rezultat în urma acestei reduceri cu 15% va fi garantat în proporție de 50% de stat. Acest lucru înseamnă că statul va acoperi 50% din riscul de nereturnare a creditului, potrivit Digi24.ro.

Deputații, care au discutat proiectul în Comisia de Buget, au subliniat că nu este vorba în special despre franci elvețieni, pentru că statul nu poate face proiecte cu dedicație pentru o anumită valută, dar admiteau că, în mare parte, beneficiarii vor fi cetățeni care au luat credite în franci elvețieni.

Viorel Ștefan, președintele Comisiei, a explicat că cetățenii ar fi ajutați de acest proiect. Acesta a mai spus că statul nu poate obliga băncile să ofere discountul de 15%, așa că parlamentarii mizează pe faptul că suportarea din partea statului a 50% din garanție ar determina băncile să își dorească ele însele să ajute cetățeanul pentru că și băncile își doresc achitarea integrală a creditelor, fără să se ajungă la ipoteci.  

Discuțiile privind creditele în valută au captat atenția publică după ce, în 15 ianuarie, Banca centrală a Elveției a lăsat liber cursul francului, care s-a apreciat apoi foarte puternic față de restul valutelor. Românii cu venituri în lei și cu credite în franci au început să aibă probleme la plata ratelor și au solicitat ca băncile să ofere discounturi la conversia creditelor.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!