Garanții suplimentare pentru Prima Casă

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 13 mai 2016

Ministerul Finanțelor a anunțat că va propune alocarea de garanții suplimentare de 500 milioane lei pentru programul Prima Casă, în condițiile în care plafonul pentru acest an a fost aproape integral epuizat. Noile garanții vor permite acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei prin programul guvernamental.

În aprilie, mai multe bănci au cerut suplimentarea plafonului pentru programul Prima Casă, în condițiile în care au epuizat sumele alocate și aveau în așteptare mii de cereri din partea clienților.

„Ministerul Finanțelor Publice propune suplimentarea plafonului de garanții aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei. Măsura răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului și de adoptarea legislației privind darea în plată”, a precizat ministerul, într-un comunicat citat de Mediafax.

Pentru acest an, statul alocase inițial garanții de stat de 1,69 de miliarde de lei în cadrul programului Prima Casă.

Însă cum statul garantează jumătate din valoarea împrumuturilor acordate prin Prima Casă, băncile au putut acorda în acest an credite cu o valoare totală dublă, adică de 3,38 miliarde de lei.

 

Legea dării în plată a creat panică

Însă tot plafonul alocat pentru 2016 a fost deja epuizat în special ca urmare a proiectului Legii dării în plată, care a creat panică în rândul multor români.

„Astfel, în 2016, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate 13.100 de garanții în valoare de 1,2 miliarde de lei, față de perioada similară a anilor 2015 și 2014, în care au fost acordate garanții în valoare de circa 668 milioane de lei și respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluții au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituții financiare în 2016”, a menționat Ministerul Finanțelor.

Programul Prima Casă, lansat în 2009, în plină criză economică și financiară, s-a bucurat de popularitate printre români. Până la 1 mai 2016, peste 178.000 de locuințe au fost cumpărate prin intermediul programului guvernamental, în valoare de aproape 30 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!