Garda Forestieră, noua poliţie a pădurilor

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 iulie 2015

Guvernul a dat marţi undă verde pentru înfiinţarea Gardei Forestiere – adică 900 de oameni care vor primi armă cu glonţ, pistoale cu bile şi electro-şocuri, plus maşini şi uniforme. Potrivit Ziare.com, poliţiştii pădurilor vor avea din start o misiune imposibilă – fiecare trebuind să păzească de hoţii de lemne câte un munte întreg. Angajările încep de luna viitoare. Un calcul simplu arată că dacă o pădure are o suprafaţă de 5 hectare, monitorizarea a 12 mii de hectare cât are un inspector de la Garda Forestieră, înseamnă de 2.400 de ori această suprafaţă.

„Nici măcar acolo unde patrula se poate face cu ajutorul maşinilor, un om nu are cum să monitorizeze eficient o asemenea suprafaţă. Iar până acum situaţia era chiar mai rea, fiecare pădurar avea peste 16 mii de hectare în pază. Nu e de mirare că toate masurile luate nu au reuşit să oprească distrugerea pădurilor. La fiecare doi copaci tăiaţi cu acte, altul este pus la pământ ilegal”, susţine ministrul mediului Graţiela Gavrilescu. Poliţia pădurilor va primi uniforme, pistol cu glonţ şi bastoane cu electroşocuri, exact ca în cazul serviciului Antifraudă de la ANAF. Inspectorii vor fi dotaţi şi cu maşini de teren care vor avea girofar. Angajările celor 900 de oameni încep luna viitoare”, mai spune Gavrilescu.

„Criteriile pe care vor fi aleşi aceşti inspectori sau comisari silvici vor fi criterii de performanţă şi de integritate. Salarizarea lor este, conform acestei ordonanţe de urgenţă, conform criteriilor aprobate şi la celelalte organe de control de la alte instituţii ale statului, chiar la nivel de salarizare a ANAF-ului”, a conchis ministrul Mediului. Debutanţii pornesc de la 2100 de lei, iar cei experimentaţi aproape 5 mii de lei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!