Gasirea serviciului NHS adecvat

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 8 iunie 2009

Puteti accesa serviciile nationale NHS (National Health Service) intr-o varietate de moduri. In continuare aveti un scurt ghid legat de modalitatea in care puteti ajunge rapid la tratamentele de care aveti nevoie pentru afectiunea dumneavoastra.

 

Cum sa gasiti un serviciu NHS

Pentru a gasi doctori, dentisti, opticieni, chimisti, farmacisti, centre NHS, spitale sau o alta gama larga de servicii in Marea Britanie, vizitati site-ul NHS (www.nhs.uk) sau sunati direct la numarul de telefon 0845 46 47.

 

Medicul generalist

Medicul generalist din zona dumneavoastra va poate pune la dispozitie urmatoarele servicii:

  consult medical de rutina si tratament;

  prescrierea de retete;

  trimiterea catre spitale sau un medic specialist;

  imunizare (vaccinare);

  diferite testari.

Pentru a apela la un medic generalist, vorbiti cu secretara acestuia. El va poate spune daca locuiti in aria sa de acoperire si daca are posibilitatea de a gazdui noi pacienti, in cazul in care aveți nevoie de internare.

Daca inregistrati un nou-nascut, va trebui sa completati formularul primit in clipa in care ati declarat copilul la primarie si sa-l duceti la medicul din circumscriptia aleasa.

 

Dentistii NHS

Nu trebuie sa asteptati o durere de dinti pentru a vizita medicul dentist. De fapt, un control preventiv, realizat o data la sase luni, va va ajuta sa evitati multe dintre problemele pe care le-ati putea avea.

Pentru a gasi cel mai apropiat dentist care accepta pacienti noi, vizitati site-ul NHS sau sunati direct la 0845 46 47.

 

Chimisti si farmacisti

Farmacistii sau chimisti, asa cum li se spune nu de putine ori, sunt experti in medicina. Ei va vor prepara medicamentele prescrise exact asa cum au fost acestea recomandate de medic.

Pentru respectiva medicatie ati putea ajunge sa platiti, asta daca reteta nu este gratuita, dar respectivele amanunte le veti afla de la medicul care face reteta. Amintiti-va sa aveti un act de identitate asupra dumneavoastra, daca stiti ca va incadrați pentru o reteta gratuita.

De asemenea, farmacistii va pot sfatui vizavi de unele medicamente pe care le-ati putea lua in afara retetei si care pot fi cumparate de la orice farmacie.

Pentru a gasi cel mai apropiat farmacist, vizitati site-ul NHS sau sunati direct la 0845 46 47.

 

Centrele NHS

Aceste centre ofera, sub confidentialitate, atat sfaturi, cat si tratamente pentru ranirile minore sau pentru afectiuni care nu sunt grave. Beneficiind de asistenti medicali experimentati, ele sunt deschide sapte zile pe saptamana, de dimineata pana seara tarziu si nu aveti nevoie sa stabiliti o consultatie pentru a apela la serviciile lor.

Pentru a gasi cel mai apropiat centru NHS, vizitati site-ul NHS sau sunati direct la 0845 46 47.

 

Accidente si urgente/999

Daca sunteti grav bolnav sau aveti nevoie urgenta de tratament si ingrijire, atunci sunati direct la linia speciala de accidente si urgente a spitalului din aproapierea dumneavoastra.

De asemenea, puteti apela si la serviciul de ambulanta de urgenta, la numarul de telefon 999.

 

Vizitele la domiciliu si asistentii comunitari

Vizitele la domiciliu sunt realizate de asistenti special pregatiti si care pot da sfaturi sau ajuta in comunitatile in care sanatatea celor ce le compun ar putea fi vulnerabila.

Daca aveti un copil aflat sub pragul varstei de cinci ani, atunci acestuia ii va fi automat repartizat un astfel de asistent care-l va vizita incepand cu varsta de 10 zile. Daca acest lucru nu se intampla, atunci va trebui sa-l contactati pe medicul generalist local pentru ca acesta sa faca demersurile necesare catre cei care realizeaza vizitele.

Daca dumneavoastra sau un membru al familiei aveti nevoie de asistenta medicala specializata la domiciliu, atunci un asistent comunitar este exact omul de care aveti nevoie. Acestia lucreaza cu diferite categorii de persoane, iar experienta lor este una de natura sa ajute in foarte multe cazuri.

 

Organizatii si acte de caritate

Foarte multe persoane viziteaza site-urile asociatiilor de caritate sau de voluntariat, unele dintre ele beneficiind de ajutorul expertilor in anumite afectiuni sau dizabilitati.

In afara informatiilor detaliate legate de cauzele si efectele diferitelor afectiuni, acestea pot pune la dispozitie si informatii legate de diferite tratamente, medicatii, echipament necesar, terapii alternative (unde acestea sunt existente) sau ajutor prin intermediul grupurilor de suport.

De asemenea, respectivele site-uri va vor pune la dispozitie forumuri prin care sa intrati in contact cu alte persoane aflate in aceeasi situatie. Foarte multe dintre organizatiile respective vor elabora buletine de stiri si magazine, la care puteti sa subscrieti, majoritatea avand forma electronica. Detaliile despre acestea pot fi aflate mai ales prin intermediul rubricilor de contact.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!