Gastile romanilor sperie Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 14 decembrie 2009

Luptele violente dintre găştile românilor din Marea Britanie au atras atenţia mass-mediei londoneze. Managerul unui local din Edgware, district londonez locuit de cea mai mare comunitate de români din Marea Britanie, a descris pentru Times violenţele între două grupuri rivale care au izbucnit într-un restaurant românesc din capitala britanică. Tinerii turbulenţi sunt români, spun localnicii, susţinând că astfel de scandaluri au loc frecvent în cartier.

 Un bărbat a suferit vătămări corporale grave după ce a fost lovit violent cu bâte din lemn, scriu jurnaliştii britanici citând declaraţia martorului îngrozit. Lupta a izbucnit după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, 29 noiembrie, la restaurantul cu specific românesc „Casa Bucovineană” din High Street, artera principală din cartier. Cinci tineri implicaţi în conflict au continuat lupta în stradă. Martorii spun că au văzut cum grupul a urmărit una dintre victime pe o stradă retrasă în vecinătatea pub-ului Masons Arm din acea zonă.

Jan Florko, managerul localului britanic, tocmai parca maşina autoutilitară proprie în parcarea din apropiere, la orele 00:30 din noapte. Acesta a observat cum doi tineri îl lovesc pe un altul cu obiecte din lemn. „Am fost atât de speriat de ceea ce văd încât mi-a fost teamă să cobor din maşină. Erau de fapt două grupuri de bărbaţi, iar doi tineri aveau în mână bâte groase din lemn cu care îl izbeau pe un al treilea căzut la pământ. Apoi au aruncat obiectele pe care le-au folosit pentru a-şi lovi adversarul şi s-au îndepărtat alergând pe Whitchurch Lane, o stradă din zonă. Ei erau fugăriţi în acelaşi timp de alţi doi urmăritori, de asemenea înarmaţi. Mai mulţi oameni au trecut pe lângă cel care zăcea la pământ fără să intervină. Doar doi apropiaţi ai acestuia s-au oprit să îl ajute. Scena la care am fost martor a fost îngrozitoare”, a relatat Jan Florko pentru The Times.

Poliţiştii britanici sosiţi la faţa locului au delimitat perimetrul desfăşurării conflictului pentru câteva ore, timp în care au realizat investigaţii cu privire la derularea evenimentelor şi a rezultat că patru suspecţi au fost implicaţi în derularea violenţelor.

Anthony Murphy, proprietarul pub-ului, a declarat că înainte cu doar o noapte a fost martorul unui alt incident în care un grup de bărbaţi a forţat intrarea în localul său. Totul s-a întâmplat după ce acestora li s-a interzis accesul în pub pe considerentul că erau în stare de ebrietate. „Românii aveau bâte de lemn şi s-au manifestat extrem de agresiv faţă de personalul nostru de pază şi protecţie. Astfel de clienţi sunt refuzaţi în mai toate localurile din Londra şi atunci îşi încearcă norocul aici, dar nici noi nu putem să îi acceptăm într-o astfel de stare de beţie. Unii dintre ei sunt foarte violenţi; din fericire poliţiştii au fost foarte vigilenţi şi persoanele agresive au încetat să ne deranjeze, dar comportamentul lor este înspăimântător. În plus ei dau o proastă reputaţie zonei şi localurilor care funcţionează în cartier, cu toate că nu noi suntem cei care provoacă aceste scandaluri, ci exclusiv acest grup de români”, a susţinut Murphy.

Victima conflictului reclamat de martorii oculari din districtul londonez Edgware a fost internată într-un spital din nordul capitalei britanice, prezentând vătămări grave în zona capului.

Oricine poate furniza informaţii despre acest incident este rugat de poliţiştii londonezi să-l contacteze telefonic pe DC Paul Mansi de la Harrow Police la numărul de telefon 02087335414.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!