Gastroenterita de iarna

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 13 ianuarie 2014

durere de burta5Virusul gastroenteritei isi face simtita prezenta cu suficiente simptome care ne dau viata peste cap. Se vorbeste chiar de o epidemie de enterocolita in aceasta perioada. Este asa-zisa „gastroenterita de iarna”. Pentru a face fata acestui agresor, medicii indica o singura solutie: igiena ireprosabila.

Cel mai des, gastroenterita este adu­sa de un virus numit rotavirus. Dar in unele cazuri, vinovate sunt si bac­teriile ca: salmonela, E. coli, shigella, aeromonas, listeria. La o parte din­tre pacienti provoaca diaree si sta­ri de voma timp de 2-3 zile, dar la ma­joritatea persista cu stari ne­pla­cute, dar nepericuloase. La diaree si vo­­ma se mai adauga, in scurt timp, du­reri de cap, febra, oboseala. Persoa­nele in varsta si copiii sunt cei mai vul­­ne­rabili la actiunea acestor mi­cro­­organisme. In cazul acestor categorii de persoane, gastroenterita poa­te provoca o deshidratare accentua­ta, din cauza diareii prelungite.

In general, facem gastroenterita atunci cand man­­cam alimente sau bem lichide con­­taminate sau cand ne aflam in contact cu persoane care au aceas­ta infectie intestinala. Boala poate fi, totusi, prevenita. Pen­tru aceasta este necesar sa pre­param termic suficient toate alimen­tele, dar mai ales carnea si ouale, iar pas­trarea sa nu se prelungeasca mai mult de 1-2 zile chiar daca pre­pa­ra­tele sunt tinute la frigider. Prepararea in conditii optime mai inseamna spa­la­rea fiecarei componente: legume, carne, orez etc. De asemenea, spa­la­rea cu grija a vaselor si a celorlalte usten­sile. Produsele lactate vor fi con­su­mate in limita termenului de valabilitate.

Medicii re­co­manda parintilor sa incurajeze co­pi­lul sa se spele cat mai des pe maini cu apa si sa­pun, obligatoriu inainte de a manca si dupa folosirea toaletei. De asemenea, parintii sa nu omita ca, imediat dupa ce au schimbat scutecul bebelu­su­lui, sa se spele pe maini.

Gastroenterita este o infectie care poa­te trece in 2-3 zile, cu un regim alimen­tar adecvat si cu o hidratare co­res­­punzatoare. Pentru aceasta se recomanda 1-2 litri de lichide zilnic. Dupa ce bolnavului i-au disparut stari­le de voma, el va bea, treptat, cantitati mici de apa sau solutii de hidratare.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!