România: Gata cu fumatul în baruri și restaurante!

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 ianuarie 2016

Legea anti-fumat este constituțională. Decizia a fost luată, miercuri, de Curtea Constituțională, după ce a discutat sesizarea formulată de 33 de senatori, care susțineau că, prin definirea spațiului public închis, legea introduce o formă de discriminare.

Urmează acum ca legea să meargă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, iar apoi va fi publicată în Monitorul Oficial. Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicarea în MO.

Surse din Administrația Prezidențială declarau la finalul anului trecut că șeful statului va promulga legea care interzice fumatul în majoritatea spațiilor publice închise, precum cluburile și restaurantele. Potrivit acestora, Iohannis se declară total de acord cu această lege, fiind de notorietate faptul că, deși a fumat ani buni, acum este împotriva acestui viciu.

Conform legii adoptate de Camera Deputaților, fumatul este interzis în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber. Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Ce amenzi riscăm?

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amenda contravențională de la 100 lei la 500 lei. Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere.

Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!