Gata cu fumatul în spațiile publice închise

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 martie 2015

Propunerea legislativă semnată de 22 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice închise, a fost adoptată de plenul Senatului. Legea urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votată de senatori cu 86 de voturi pentru, 8 abţineri şi 30 de voturi împotrivă, scrie Mediafax.

Măsura de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise a mai fost pe ordinea de zi a plenului Senatului pe 18 februarie. Atunci, la propunerea senatorului Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sănătate pentru a fi modificat, în sensul reglementării posibilităţii ca în instituţiile publice să poată fi amenajate, totuşi, nişte spaţii speciale pentru fumat.

„Dacă stai zece ore în această instituţie, sunt zile când am stat şi 12, sunt zile în care am stat foarte puţin, unde să fumez? Chiar nu pot să am un loc amenajat într-o instituţie publică, unul mic, să fumez o ţigară, pentru că (…), atunci când devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poţi să omori un om cu această lege. Lasă-i un locşor, acolo, de fumat!”, argumenta conservatorul, care e fumător.

Retrimisă la Comisia de sănătate, senatorii au decis, pe 10 martie, să păstreze proiectul fără amendamente, în sensul interzicerii totale a fumatului în spaţiile publice închise.

Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!