Găvan, consilier al ministrului

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 12 februarie 2016

616 gavanAlpinistul Alex Găvan a anunţat pe contul său de Facebook că a acceptat să colaboreze „şi formal, în calitate de consilier personal” cu ministrul Mediului Cristiana Paşca Palmer.

„Dragi prieteni, după cum ştiţi, în afară de performanţa la altitudine sunt foarte implicat şi în diverse cauze, în special legate de mediu. Şi când spun «implicat» nu am în minte doar genul acela de activism fără substanţă, ci o abordare orientată către soluţii. Văd acest gen de implicare nu ca pe o opţiune, ci ca pe o datorie. Pe care toţi o avem faţă de noi înşine şi faţă de cei de lângă noi. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care am acceptat să colaborez ţi formal, în calitate de consilier personal, cu ministrul mediului, doamna Cristiana Paşca Palmer. Fără politică, la fel de rezonabil sau mai puţn rezonabil ca şi până acum, cum aţi văzut, de altfel, de fiecare dată”, şi-a motivat decizia Găvan.

De asemenea, ministrul Mediului a notat pe pagina sa de Facebook: „Îi urez bun-venit în echipa mea de consilieri lui Alex Gavan – alpinist român de înaltă performanţă si totodată un activ iubitor de mediu şi natură, valori pe care le împărtăşesc”.

Un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume „prin mijloace corecte”, Alex Găvan a escaladat până acum cinci vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să apeleze la sprijinul şerpaşilor.

El a escaladat trei dintre cele cinci vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) – în 2013, Makalu (8.463 m) – în 2008, Gasherbrum 1 (8.068 m) – în 2007. Pe vârfurile Manaslu (8.156 m) – în 2011 şi Cho Oyu (8.201 m) – în 2006, alpinistul a realizat cea de-a doua ascensiune românească.

Găvan a fost şi a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un „optmiar”, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.

Performanţele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite şi distincţii: „Gold Medal for Merit in Sport” (Spania – 2008), a primit de două ori titlul „Sportivul român al anului pentru alpinim la mare înălţime”, din partea Federaţiei de Alpinism şi Escaladă şi alte două nominalizări la aceeaşi distincţie. De asemenea, este ambasador al World Wildlife Fund în România.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!