Gaze mai ieftine

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2016

gaze13Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis să reducă, în medie, cu 3% prețul pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienții casnici din România de la 1 iulie.

Măsura a fost luată imediat după ce guvernul a decis, recent, să suspende calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale pentru populație până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu înghețarea prețurilor în următoarele nouă luni, scrie News.ro.

Decizia guvernului îngheață prețul reglementat al prețurilor gazelor naturale din producția internă la nivelul de 60 lei/MWh, deși calendarul de liberalizare prevedea o creștere până la 66 lei/MWh. Populația primește, în prezent, doar gaze din producția internă, potrivit unor reglementări aprobate anterior de ANRE.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, tot pentru această perioadă, o scădere medie de 3% a prețurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, medie calculată în funcție de ponderea pe piața a fiecărui operator licențiat”, a anunțat ANRE într-un comunicat.

Decizia ar urma să aibă ca efect o ușoară reducere a facturilor efective plătite de către populație.

Prin deciziile din ultima perioadă, autoritățile au suspendat, în perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 488/ 2015, privind stabilirea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică. Măsura înghețării prețului pentru populație a fost propusă de către ANRE.

În același timp, ANRE a aprobat un nou regulament privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali. Una dintre principalele modificări aduse este faptul că toți consumatorii vulnerabili, categorie în care sunt incluși consumatorii cu venituri reduse și cei considerați vulnerabili din motive de vârstă sau sănătate, vor plăti factura lunară doar pe baza consumului efectiv de gaze, și nu pe baza unor estimări ca în prezent.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!