Gazele ard la buzunare în plină vară

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iulie 2014

Populaţia şi micii consumatori plătesc de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor crește cu 1,5%, pentru că au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

El a arătat că importul mai mare pentru luna iulie creşte ponderea gazelor aduse din Rusia în coşul de consum, astfel că preţul final va fi majorat cu 1,5% la firme şi cu 2,5% la populaţie. Creşterea preţului pentru populaţie este sub nivelul de 3% prevăzut în programul de liberalizare a pieţei, a menţionat şeful ANRE.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.

Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi, însă, prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.

În opinia ministrului delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, exprimată în luna mai, pentru companii creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!