Geoană îl acuză pe Ponta pentru votul în diaspora

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 decembrie 2014

Portsmouth_alegeri presedinte 2014_sectie vot

Senatorul Mircea Geoană, exclus din PSD, a ieșit la atac și i-a acuzat pe premierul Victor Ponta și pe fostul ministru de externe Titus Corlățean că au limitat intenționat exercitarea dreptului la vot pentru românii din diaspora la alegerile prezidențiale.

Geoană a făcut și un apel la MAE, cerând să facă publice solicitările pe care ambasadele și consulatele României din Occident le-au adresat Bucureștiului pentru organizarea unor secții de votare suplimentare.

„Votul anti-Ponta a fost generat de modul în care s-a organizat votul din diaspora. Asta a declanșat emoția, revolta de pe rețelele de socializare, în primul rând. Sunt absolut convins că în organizarea votului în diaspora a existat un act deliberat de împiedicare a exercitării dreptului la vot al românilor din străinătate. Dl. Ponta este principalul responsabil, iar Corlățean este complice”, a spus Mircea Geoană, citat de Ziare.com.

„Cer MAE să facă publice solicitările făcute de ambasade. Ponta a decis în mod deliberat să nu fie făcute secții suplimentare, deși acest lucru era în atribuția domniei sale. Politic, dar și legal, răspunderile vor fi stabilite clar. (…) Parchetul, DNA vor spune dacă a fost o acțiune deliberată în sensul penal”, a mai spus fostul șef al PSD.

Senatorul Mircea Geoană a fost exclus săptămâna trecută din PSD, de membrii Comitetului Executiv Național al partidului. Aceeași decizie a fost luată și în cazul altor doi membri: Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, respectiv senatorul Dan Șova.

Victor Ponta a admis că este responsabil de propunerea excluderii lui Mircea Geoană din partid, fără a indica și motivele. Vineri, el a adăugat că a făcut propunerea de excludere a celor trei pentru că echipa pe care o conduce „nu are nicio șansă să își facă propria schimbare dacă întotdeauna în interior ai niște oameni care sunt contra”.

Premierul Victor Ponta a declarat, în plenul Camerei Deputaților, că nu trebuie căutați vinovați pentru modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, la alegerile prezidențiale, argumentând că trebuie modificată legislația electorală. În acest sens, el a propus introducerea votului electronic și trecerea responsabilității organizării alegerilor în diaspora de la MAE la Autoritatea Electorală Permanentă. Cu toate astea, înainte de al doilea tur al alegerilor, în prima dezbatere cu contracandidatul său Klaus Iohannis, Ponta a spus că el își va asuma întreaga răspundere în cazul în care vor fi probleme la vot și la al doilea scrutin prezidențial.

 

Gorghiu, despre votul din diaspora: E de competența Parchetului”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, este de părere că dosarul privind votul românilor din diaspora întârzie, precizând că acest dosar este de competența Parchetului General.

„E suficient să te uiți la colegii din PSD să vezi cum își taie beregățile public și cât are de muncă DNA numai dacă ia și pune pe hârtie, spicuiește ce au spus colegii domnului Ponta din PSD. Vă dau un exemplu, votul pe diaspora. Ne anunță procurorul general că s-au încropit niște dosare, iar tu ai un vicepreședinte PSD, fost vice PSD (Marian Vanghelie – n.r.), care iese public și spune cum au fost discuțiile din interior în scopul blocării secțiilor, un fost președinte (Mircea Geoană – n.r.) care spune același lucru, membri în BEC care au participat la discuțiile cu foștii miniștri de externe. Ai de la AEP, judecători de la Înalta Curte care știu ce spun. Tu, după atâta vreme, nu te deranjezi să chemi pe cineva la audieri? Mi se pare că se întârzie acest dosar”, a spus Alina Gorghiu, la Adevărul Live.

Vicepreședintele PNL a subliniat că au fost plângeri făcute de mai multe persoane din diaspora și crede că „e de competența Parchetului General. (…) Dacă nu se făcea sesizare din diaspora pe împiedicarea exercitării votului, oare Parchetul General s-ar fi deranjat?”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!