Geoană, Vanghelie și Șova, excluși din PSD

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 decembrie 2014

Mircea Geoana45

După ore bune de certuri și reproșuri, așa cum s-a auzit „pe surse” pe parcursul întregii zile, conducerea PSD a decis să renunțe la trei membri marcanți – fostul șef al partidului Mircea Geoană, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie și fostul ministru Dan Șova, scriu jurnaliștii de la Ziare.com.

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, după ședința Comitetului Executiv Național, că s-a decis ca în primăvara lui 2015 să aibă loc Consiliul și Congresul, în care se va alege o nouă echipă de lideri și se va decide proiectul politic pentru următorii cinci ani. De asemenea, Ponta a precizat că nu se teme de o eventuală scindare a PSD: „Nu mă tem de o rupere a partidului. Eu am cerut varianta retragerii mele dacă se găsea o variantă mai bună”, a menționat Ponta.

Potrivit sursei citate, războiul declarațiilor a continuat și după ședință. Deputatul PSD Sebastian Ghiță a cerut mazilirea lui Ion Iliescu din partid pentru că „nu are copii” și partidul „nu mai vrea să fie sărac și cinstit”. Marian Vanghelie, proaspăt exclus, susține că social-democrații cred că de vină pentru înfrângerea de la alegeri ar fi americanii și își acuză foștii colegi de partid că ar sta în spatele unei noi legi a grațierii.

 

Geoană: „Ponta, inamicul nr. 1 în România”

Mircea Geoană, recent exclus din PSD, l-a atacat pe premierul Victor Ponta, numindu-l „inamicul numărul unu în România” și a arătat că acesta „ține prizonier PSD și viitorul acestui partid”.

„Niciodată nimeni în politica românească nu a mers atât de jos la atacul personal. Unde să te duci mai jos de asta? Și atunci cum crede cineva că actualul președinte va putea să conlucreze cu actualul premier, lovit de tren? El este o hologramă, nu mai este un om politic în viață. Ține prizonier PSD și viitorul acestui partid”, a spus Geoană, la Realitatea TV.

Geoană este de părere că „există posibilitatea unui alt prim-ministru cu aceeași majoritate” și este în interesul PSD să continue guvernarea. „Vreau ca PSD să stea la guvernare. Eu cred că, în acest moment, se poate. Mă uit cât de cât limpede la această situație și las mânia mea deoparte. Sunt un om lucid. O spun cu toată seriozitatea, în acest moment, există posibilitatea unui alt prim-ministru cu aceeași majoritate”, a afirmat social-democratul.

„Pentru interesul, pe termen scurt și mediu al PSD, trebuie să ținem guvernarea, pentru că avem o obligație să guvernăm, sunt câțiva miniștri buni: Bănicioiu, Teodorovici, Vâlcov. Haideți să nu spunem că totul e greșit. Problema de fond e Victor Ponta, el este inamicul numărul unu, astăzi, în România (…) În clipa de față, mă tem că agățarea lui Ponta de guvernare ne va duce în sondaje în jos, dacă nu suntem atenți, vom fi atât de jos, încât la locale ne vom rupe coloana vertebrală, care sunt aleșii locali ai PSD”, a mai spus fostul ministru de externe care a adăugat că, dacă în 2016 PSD vrea să aibă o șansă, trebuie să rămână fără Ponta, cel „care atrage atât de multă energie negativă”.

„Toată lumea știe că Ponta e un bolovan care atârnă de șansele de reinventare ale PSD. Problema pe care PSD o are astăzi, pentru prima dată în 25 de ani, PSD se află și datorită calendarului electoral foarte strâns, alegeri locale și parlamentare în 2016, în cea mai cumplită încercare din existența noastră. Schimbarea lui Ponta și a lui Dragnea e obligatorie. În momentul în care ai o înfrângere catastrofală, este un minim gest de igienă democratică și este un instinct de supraviețuire”, a arătat acesta, cu referire la înfrângerea lui Ponta în prezidențiale.

„Niciodată nemulțumirea și votul negativ la adresa candidatului PSD nu au fost mai mari decât împotriva lui Ponta, furia opiniei publice împotriva lui Ponta e uriașă. Din punct de vedere strict politic și al interesului PSD, dacă vrem să avem o șansă în 2016, dacă rămânem la guvernare, trebuie să rămânem fără cel care atrage atât de multă energie negativă. Victor Ponta nu este din filmul ăsta. Cu cât stă mai mult, cu atât pornirea împotriva PSD va crește. PSD nu a fost niciodată atât de violent contestat de către cineva și cauza principală este rămânerea la conducerea Guvernului a lui Victor Ponta”, a mai spus Geoană.

„Dragnea, Ponta, Ghiță, care sunt principalii responsabili pentru o catastrofă electorală, trebuie să facă un pas în spate”, a solicitat social-democratul.

„Mă uit la colegii mei din nivelul doi și trei. Cei din nivelul unu e clar că sunt prinși la guvernare, dar oamenii autentici din PSD, care nu au interese legate de guvernare imediată, ei știu că, în clipa de față, a cere, a determina ca Dragnea, Ponta, Ghiță, care sunt principalii responsabili pentru o catastrofă electorală, trebuie să facă un pas în spate, ei au un instinct de supraviețuire al partidului. Ceilalți au un instinct de sinucigaș”, a încheiat Mircea Geoană.

 

Geoană pleacă din guvern

Senatorul Mircea Geoană a declarat că funcția sa de înalt reprezentant al premierului Victor Ponta era „formală în mare măsură” și „a încetat” în contextul excluderii sale din PSD. „Nu voi mai fi în guvern. A fost o chestiune pe care am acceptat-o din dorința de a da un pic de credibilitate acțiunii guvernului. Ea este formală, în mare măsură. Puteți considera că ea a încetat”, a spus Geoană, la Senat, adăugând că nici nu a fost o funcție foarte activă. „Am folosit-o extrem de selectiv în chestiuni importante pentru români”, a spus el.

Pe 12 februarie, senatorul PSD Mircea Geoană a fost numit, printr-o decizie a premierului Victor Ponta, înalt reprezentant al prim-ministrului pentru promovarea proiectelor economice strategice și de diplomație publică. Potrivit deciziei respective, publicate în Monitorul Oficial, postul ocupat de Geoană a fost înființat în cadrul Cancelariei premierului, fiind vorba despre o funcție onorifică și neremunerată. În document, se menționează că funcția respectivă are mai multe atribuții, printre care se numără promovarea unor obiective economice regionale ale României, ținând seama de interesul mediului de afaceri din România de a accesa noi piețe, inclusiv din perspectiva inițiativei de creare a unui coridor economic denumit generic „Noul drum al mătăsii”.

De asemenea, un alt obiectiv era acela de a organiza în România conferințe anuale în domeniul economic, care să atragă personalități din domeniul politicii internaționale și mediului de afaceri, dar și participarea la proiectele Guvernului privind promovarea României în străinătate în vederea atragerii investițiilor străine.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!